kort

Foto ANP

Syrië //

Meer tijd voor vluchtelingen Homs

Nog eens driehonderd mensen zijn gisteren geëvacueerd uit het belegerde centrum van de Syrische stad Homs. De wapenstilstand die het Syrische leger en de rebellen hebben gesloten is ‘met een paar dagen’ verlengd, zegt de Rode Halve Maan. Het bestand zou aanvankelijk tot en met zondag duren. De inwoners van Homs, die al maanden in het nauw zitten, zouden in die periode in veiligheid kunnen worden gebracht. Khaled Erksoussi, directeur hulpoperaties van de Rode Halve Maan, had echter op meer respijt aangedrongen. Hij wees erop dat tweehonderd gezinnen Homs nog niet hadden weten te ontvluchten. De Rode Halve Maan heeft de afgelopen dagen enkele zwaar getroffen wijken van wat voedsel kunnen voorzien, maar gisteren lukte dat niet.

Staking //

Bloemenveiling en bonden nog niet eens

De staking bij bloemenveiling FloraHolland gaat voor onbepaalde tijd door. Volgens de bonden is de directie niet van plan het sociaal plan aan te passen. In dat plan verdwijnen tweehonderd arbeidsplaatsen, maar de vergoeding voor de werknemers die hun baan verliezen is volgens de vakbonden niet hoog genoeg. Bij de veiling werken in totaal vierduizend mensen. De veiling legde gisteren 1,5 miljoen euro extra op tafel. De bonden vinden dat niet voldoende. Juist deze tijd, voor Valentijnsdag, is belangrijk voor de veiling.

Zuid-Soedan //

Rebellen niet om tafel met regering

Zuid-Soedanese rebellen boycotten de tweede ronde van vredesbesprekingen met president Salva Kiir, die gisteren moesten beginnen. Zij willen eerst dat vier rebellen worden vrijgelaten, en dat Oegandese militairen, op de hand van de president, het land verlaten. De rebellen, onder leiding van oud-vicepresident Riek Machar, eisten eerder al dat zeven oppositieleiders bij het overleg aanwezig zouden zijn. Die kwamen eind vorige maand vrij. De vermeende couppoging van de rebellen ontaarde in december in een geweldsuitbarsting tussen Dinka en Nuer. Duizenden Zuid-Soedanezen zijn omgekomen bij het geweld.