Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Kijken: een onderdrukte man in een vrouwenwereld, zo ziet dat eruit

Majorité Opprimée is de originele titel van een Franse korte film, wat ‘Onderdrukte Meerderheid’ betekent. Uitgangspunt van de film: hoe zou een man een aanranding ervaren in een wereld die wordt gedomineerd door vrouwen?

Hoofdpersoon Pierre begint aan zijn dag in een ogenschijnlijke doodnormale Franse stad. Langzaamaan wordt duidelijk dat vrouwen in deze stad heersen, en de mannen zelfs onderdrukken. Aan de lopende band wordt Pierre toegeschreeuwd door vrouwen op straat en uiteindelijk in een steeg aangerand met een mes op de keel door een groep vrouwen.

Pierre doet aangifte, bij een vrouw, en zij blijkt weinig onder de indruk van zijn verhaal. Ze is meer bezig met het uiterlijk van een van haar assistenten. Een mannelijke medewerker, uiteraard. Als zijn vrouw hem ophaalt is het medelijden van korte duur, moet hij zich maar niet zo provocerend kleden.

‘Vrouwen stuiten vaak op vernedering, en vervolgens op onbegrip’

De maakster, Eléonore Pourriat, sprak kort met The Guardian over deze film, die al vijf jaar oud is, maar een week geleden met Engelse ondertiteling op YouTube verscheen. Sindsdien loopt de teller views richting de drie miljoen. Ze heeft van alle vrouwen in de film bewust ijskoude, harde wezens gemaakt die weigeren begrip te tonen voor de situatie van Pierre:

“Ik wilde dat zelfs zijn vrouw zich niet zou inleven in Pierre, geen empathie of medelijden zou tonen. Zij kan en wil niet voelen wat hij voelt. Andersom is dat zo vaak het geval. Dat vrouwen niet worden geloofd wanneer ze worden aangevallen, dat ze zelf de schuld krijgen van deze situaties vanwege hun kleding. Mannen kunnen zich ook de meest subtiele manieren van lastigvallen niet voorstellen, simpelweg omdat ze het zelf nooit meemaken.”

Lees het artikel van The Guardian over de film hier.