Kickstarter voor wetenschap

Zorgen bacteriën – en niet stijgende temperaturen – ervoor dat de ijslaag die het grootste gedeelte van Groenland bedekt, smelt? En hoe veranderen hormonen het hongergevoel bij brulkikkers? Wie de antwoorden op deze vragen wil weten kan de betrokken wetenschappers steunen op Experiment. Dit crowdfundingplatform is het antwoord op de vraag hoe academici zich kunnen wapenen tegen de slinkende budgetten en overheidssubsidies voor wetenschappelijk onderzoek. Experiment werd opgezet door voormalige wetenschappers die weten hoe moeilijk het is om geld los te peuteren voor hun werk. Zeker voor fundamenteel onderzoek waarvan het nut niet meteen duidelijk is. Het platform is niet alleen bedoeld voor keiharde bèta’s. Ook economen en antropologen zijn meer dan welkom om steun te vragen voor hun onderzoek. Er staan nog niet zoveel projecten op Experiment, maar wie weet is de site over een jaar de Kickstarter voor de wetenschap.