Evacuaties uit Homs stilgelegd - bestand loopt bijna af

Syrische burgers zitten met hun eigendommen op straat naast rebellen in een straat die door rebellen is overmeesterd. Het evacueren van burgers is vandaag stilgelegd.
Syrische burgers zitten met hun eigendommen op straat naast rebellen in een straat die door rebellen is overmeesterd. Het evacueren van burgers is vandaag stilgelegd. Foto AFP/Bassel Tasil

Hulpverleners zijn er vandaag niet in geslaagd mensen uit het Syrische Homs te evacueren of hulpgoederen de belegerde stad binnen te krijgen. De tijd dringt, want de wankele wapenstilstand die het regeringsleger en de rebellen hebben gesloten verstrijkt morgen om middernacht.

Aan het oponthoud van vandaag lagen volgens de Rode Halve Maan technische problemen ten grondslag. Besprekingen tussen de Verenigde Naties en de Syrische regering liepen uit, zei chef operaties Khaled Erksoussi van de hulporganisatie. Daardoor zijn de evacuaties voor een dag stilgelegd.

‘Assad dwarsboomt evacuaties’

Activisten ter plaatse gaven Damascus de schuld van de vertraging in Homs. De regering van president Bashar al-Assad zou willen beletten dat de stadswijken die in handen van de rebellen zijn van voedsel worden voorzien. “Die schurken werpen obstakels op, ze willen niet dat er hulp binnenkomt”, klaagde een activist die zich Abu Bilal noemt.

Eerder op de dag meldde de Syrische staatspers op gezag van gouverneur Talal Barrazi dat 111 mannen uit opstandige wijken van Homs vandaag zijn vrijgelaten. De mannen hadden zich gisteren overgegeven aan de autoriteiten en waren voor verhoor meegenomen naar een schoolgebouw.

VN bezorgd over het lot van honderdenmannen in Homs

De VN spraken vandaag hun zorg uit over het lot van de 259 andere mannen die zich maandag aan het regeringsleger zouden hebben overgegeven. Voordat een begin werd gemaakt met de evacuaties uit Homs beloofden de Syrische autoriteiten dat rebellen die zouden capituleren ongehinderd mochten terugkeren naar hun leven van voorheen.

De VN houden naar eigen zeggen toezicht op de gevangenen in het schoolgebouw. “We zijn bezorgd over hun lot”, zei VN-woordvoerder Martin Nesirky. “Het is van het grootste belang dat hun niets overkomt.”

Staakt-het-vuren Homs verloopt problematisch

Naar aanleiding van de eerste ronde van gesprekken werd besloten dat in Homs een tijdelijk staakt-het-vuren kwam, zodat honderden burgers konden worden geëvacueerd die al anderhalf jaar in de stad vastzitten.

Dat staak-het-vuren loopt echter niet helemaal soepel: het werd op zaterdag meteen al geschonden toen een konvooi met hulpgoederen werd beschoten en enkele medewerkers van de VN en de Rode Halve Maan vast kwamen te zitten in de oude stad.

Slechts twee voertuigen met hulpgoederen wisten uiteindelijk het gebied te bereiken. Zowel het regime als de opstandelingen beschuldigen elkaar van de het schenden van het staakt-het-vuren. Ook de evacuatie verliep stroef. Vorige week was officieel de laatste dag van het staakt-het-vuren, maar het is met 72 uur verlengd.(Novum)

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.