Els Borst geen natuurlijke dood gestorven, sprake van noodlottig ongeval of misdrijf

De politie doet onderzoek bij het huis van Els Borst.
De politie doet onderzoek bij het huis van Els Borst. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Oud-minister en minister van staat Els Borst is geen natuurlijke dood gestorven. Dat bevestigt een politiewoordvoerder aan nrc.nl. Volgens de woordvoerder is er sprake van “een noodlottig ongeval of een misdrijf”.

Later vandaag wordt op het lichaam van Borst sectie verricht, schrijft de politie op haar website:

“De gegevens van de recherche, de schouw en het forensische onderzoek hebben nog niet uitgewezen hoe zij is komen te overlijden. Vandaag, dinsdag, zal daarom sectie worden verricht op het lichaam om meer duidelijkheid te krijgen of hier sprake is van een ongeval of mogelijk een misdrijf.”

Borst werd gisteravond even voor 18.45 uur gevonden achter de auto bij de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan.

Els Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Ze was een typische D66-minister - hoofdpijndossier: de wachtlijsten’

Onze politiek redacteur Mark Kranenburg over Els Borst:

“Ze was de verrassing van het Paarse kabinet in 1994. Hans van Mierlo wilde haar als minister. In Den Haag was ze toen nog onbekend. Borst was een kenner van de gezondheidszorg. Ze werd bekend door het euthanasiebeleid.

Nadat de euthanasiewet in 2001 door de Eerste Kamer was geloodst verzuchtte ze in een interview met NRC: ‘Het is volbracht’. Over het gebruik van deze kruiswoorden ontstond de nodige commotie. Borst bood haar excuses aan en benadrukte dat ze geen associatie had gehad met de godsdienstige betekenis.

Bij de verkiezingen van 1998 was Els Borst plotseling lijsttrekker voor D66. De strijd ging tussen twee krullenbollen; Roger van Boxtel en Thom de Graaf. Maar Van Mierlo besloot Borst naar voren te schuiven. ‘Het is een meisje geworden en zij heet Els’, kondigde Van Mierlo destijds aan. Tijdens Paars II werd ze vervolgens vicepremier.

Hoofdpijndossier tijdens Paars II vormden voor haar de wachtlijsten in de zorg, voornamelijk bij ziekenhuizen. Daarop werd ze behoorlijk geattaqueerd door Pim Fortuyn, die daar één van zijn belangrijkste punten van maakte.

Borst was een typische D66-minister. Rustig, pragmatisch, niet van de politieke spelletjes en voorvechtster van het recht op zelfbeschikking.”

In december 2012 sprak NRC-redacteur Jannetje Koelewijn uitgebreid met Els Borst in haar huis in Bilthoven. Lees hier het interview terug.