‘Dertigduizend alzheimerpatiënten zijn ondervoed’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Ongeveer dertigduizend alzheimerpatiënten in Nederland zijn ondervoed. Dat meldt Trouw vanochtend op basis van een rapport van Alzheimer’s Disease International (ADI). Ondervoeding zou een sneller ziekteverloop tot gevolg hebben en zorgen voor meer gezondheidsklachten.

Van de groep ondervoede patiënten woont volgens Alzheimer Nederland, deel van de internationale koepel ADI, het merendeel thuis. Zij zouden sneller in verzorgings- of ziekenhuizen moeten worden opgenomen. Maar ook in verzorgingshuizen komen ondervoedingsverschijnselen voor.

De ondervoeding is niet alleen het gevolg van vergeetachtigheid bij mensen met alzheimer. Zij zouden ook minder eetlust hebben, zegt een onderzoeker in Trouw. In Nederland hebben zo’n 260.000 de diagnose alzheimer.

Alzheimer Nederland wil dat er meer onderzoek komt naar het verband tussen de ziekte en voeding. De organisatie roept naasten op extra oplettend te zijn.