De Triple Cork 1440

Shaun White.
Shaun White. Foto Reuters

Wat: snowboarden, halfpipe

Wanneer: vandaag vanaf 11.00 uur

De eerste olympisch kampioen snowboarden, de Canadees Ross Rabliagti, werd tijdens de Spelen van 1998 in Nagano bij een dopingcontrole op marihuana betrapt. Weg medaille – al kreeg hij hem later weer terug onder meer omdat marihuana nog niet op de lijst van de verboden middelen van het IOC stond.

Inmiddels is de sport flink geprofessionaliseerd, maar het relaxte sfeertje dat met freestyle snowboarden wordt geassocieerd is nog niet verdwenen. Kijk bijvoorbeeld niet op als je tijdens de halfpipe een sporter voor een concurrent ziet juichen. „Voor een goede run klapt iedereen”, zei de 26-jarige Dolf van der Wal, die samen met Dimi de Jong voor Nederland uitkomt op het onderdeel halfpipe, in een interview met NRC.

In de halfpipe, een halve buis, draait het erom zo hoog mogelijk boven de baan uit te komen om de mooiste tricks zoals salto’s en schroeven te laten zien. Van de twee runs telt de beste. Zes juryleden beoordelen de technische uitvoering, de hoogte van de sprongen, de rotaties en de landing. De tricks hebben spannende namen als Backside 540, Switch Frontside 1440 en Double McTwist 1260.

Het is de vraag hoe hoog de snowboarders vandaag gaan komen. Sotsji heeft niet echt het klimaat van een wintersportplaats, en de sneeuw is door temperaturen ver boven het vriespunt zwaar en papperig. Lastig, ook voor dé grote man van de halfpipe, de Amerikaan Shaun White. De olympisch kampioen van Vancouver en Turijn, die door het leven ging als the Flying Tomato tot zijn lange rode haar eraf ging, is weer de grote favoriet voor het goud. Hij zou ook een leuke trick achter de hand hebben: de Triple Cork 1440. Een sprong waarbij hij drie salto’s maakt en vier lengteasrotaties – een sprong die nooit eerder is getoond. Maar daar heeft ie wel veel snelheid voor nodig.

De Nederlanders Van der Wal en De Jong hopen zich in elk geval te plaatsen voor de finale, veel meer zit er waarschijnlijk niet in. De negentienjarige De Jong heeft een kleine beperking: hij brak een week geleden zijn pols. Hij is al weer uit het gips, maar de pols is nog flink ingetapet.

Is dat risky, vroeg een NOS-verslaggever hem dit weekend. „Nou ja, het is denk ik niet de bedoeling dat ik keihard op mijn hand ga vallen”, antwoordt De Jong. Maar niet doen, dus – daar haal je ook de finale niet mee.