Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Het zilver werd door vuilnismannen gestolen

Het koningszilver van de St. Sebastianus Schuttersbroederschap Kerkrade 1617 is na bijna achtenhalve maand teruggevonden. Twee mannen uit Brunssum, werknemers van een reinigingsdienst, zijn aangehouden op verdenking van verduistering en heling.

Secretaris Geert Bemelmans ontdekte afgelopen jaar op 31 mei dat het zilver verdwenen was uit een kluis in de Kerkraadse Rabobank. Medewerkers daar dachten dat het ging om een koffer met oude carnavalsspullen en zette die bij het grofvuil. Dat werd opgehaald door reinigingsdienst Rd4 dat zo met de gebeurtenissen in de maag zat, dat het een recherchebureau inhuurde om het zilver terug te vinden.

Dat speurwerk leidde tot de gouden tip. Vlak voordat een 44-jarige medewerker van Rd4 het zilver afgelopen vrijdag wilde verkopen, greep de politie in. Door nader onderzoek werd duidelijk dat er nog een tweede verdachte was. Deze 51-jarige man uit Brunssum, gedetacheerd bij Rd4, werd gisteren aangehouden.

De broederschap werd in 1617 opgericht door Isabella van Spanje, landvoogdes van de Zuidelijke Nederlanden, en diende om de katholieke kerk te beschermen. De koningsschat , verzekerd voor een bedrag van 250.000 euro, bestaat uit een kraag met daaraan 220 medailles en een vogel. De ‘koning’ van de schutterij draagt het zilver alleen tijdens een kerkdienst op de naamdag van Sebastianus, begrafenissen van leden met schutterseer en tijdens de stadsprocessie. Na afloop daarvan wordt tijdens een schietwedstrijd uitgemaakt wie de nieuwe koning wordt. Koningen en keizers (drie jaar op rij koning) schenken ter herinnering aan hun koning- of keizerschap een zilveren plaatje met hun naam en het jaar van hun koningschap aan de ene kant en de heilige Sebastianus aan de andere kant. Het oudste schildje dateert uit het oprichtingsjaar.

Het teruggevonden zilver gaat terug naar de schutterij als het politieonderzoek is afgerond.