Achter lichting Haase, Sijsling en De Bakker blijft het ijzig stil

Bond wil sport professionaliseren om meer talentvolle spelers voort te brengen

Jesse Huta Galung werd gisteren in het ABN AmroWorld Tennis Tournament uitgeschakeld door Michael Berrer.
Jesse Huta Galung werd gisteren in het ABN AmroWorld Tennis Tournament uitgeschakeld door Michael Berrer. foto Hollandse Hoogte

Nederland telt 1,1 miljoen actieve tennissers, maar het aantal talenten dat in aanmerking komt voor een uitnodiging voor het ABN Amro World Tennis Tournament is nul. Het is een trieste constatering voor een land dat zich wil meten met de grootmachten op de wereld. „We moeten de lat hoger leggen”, stelt directeur-sportief Jan Siemerink van de KNLTB in Ahoy. „De topsportcultuur moet worden verbeterd. Met gepamper komen we er niet. Topsport is hard. Dat moeten we onze talenten meegeven.”

Siemerink voerde gisteren samen met een aantal andere sprekers het woord bij de presentatie van een toekomstvisie van de tennisbond onder de noemer ‘Een nieuwe blik op tennis’. Nederland tennisland is het laatste decennia verschraald. Achter de huidige lichting profs als Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung blijft het al jaren angstig stil. Het tijdperk van de twee jaar geleden opgestapte technisch-directeur Rohan Goetzke kan als het gaat om talentenopleiding als volledig mislukt worden beschouwd.

De KNLTB wil de komende jaren een nieuwe weg inslaan bij het grootbrengen van tennistalent. De nieuwe algemeen directeur Erik Poel wil het tennis gaan professionaliseren. Zo moeten de opleidingen van tenniscoach worden verbeterd en wordt er meer geëist van tennisverenigingen. Daarnaast is het plan om in de Gelderse plaats Buren een nationaal tenniscentrum te bouwen. In september van dit jaar moet de eerste paal in de grond worden geslagen. Naar verwachting zou eind 2015 het complex met binnen - en buitenbanen kunnen worden geopend.

Het niveau van het Nederlandse tennis is de afgelopen jaren gedaald. Na de ‘gouden generatie’ van Richard Krajicek, Paul Haarhuis, Jan Siemerink en Jacco Eltingh wisten alleen Sjeng Schalken en Martin Verkerk zich bij de beste twintig tennissers van de wereld te scharen. Lang was de hoop gevestigd op Thiemo de Bakker, maar zo langzamerhand kan de conclusie worden getrokken dat de voormalige jeugdkampioen van Wimbledon mentaal niet sterk genoeg is voor de wereldtop.

Toernooi-directeur Richard Krajicek wacht bij zijn toernooi in Rotterdam al jaren op jeugdige talenten. Bij de 42ste editie van het indoortoernooi stond er niet één jonge Nederlandse speler klaar die in aanmerking kwam voor een wildcard voor het kwalificatietoernooi. Krajicek gaf één uitnodiging weg aan Alban Meuffels, die dat verdiende door een competitie van clubkampioenen te winnen. De andere twee gingen naar de 17-jarige Australiër Thanasi Kokkinakis en de 24-jarige Nederlander Wesley Koolhof.

Krajicek gaf gisteren een beetje schuldbewust toe dat hij bij de verdeling van de laatste wildcard voor de kwalificaties, door alle beslommeringen om Andy Murray voor het hoofdtoernooi vast te leggen, wat laat in actie was gekomen. „Ik had dat misschien met Jan Siemerink nog moeten overleggen”, zegt Krajicek op de eerste speeldag in Ahoy. „Maar of daar een andere naam uitgekomen zou zijn weet ik niet. Een paar jaar geleden kwam volgens de bond alleen Alban Meuffels daarvoor in aanmerking. Hij werkte er keihard voor het te halen. Het is nu de vraag of hij voldoende talent heeft.”

Het Nederlandse tennis moet op zoek naar boegbeelden, die garant staan voor een gezonde toekomst van de sport. De huidige generatie profs heeft in Ahoy nog nooit een prestatie van formaat neergezet. De Nederlandse kopman Haase laat Rotterdam dit jaar links liggen en kiest voor een aantal graveltoernooien in Zuid-Amerika. Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung stonden te laag op de wereldranglijst voor een plek in het hoofdtoernooi, maar kregen van Krajicek alle drie een wildcard. „Je wilt toch ook Nederlanders in actie zien”, legt Krajicek uit. Huta Galung ging gisteren in de eerste ronde ten onder tegen de Duitser Michael Berrer.

De KNLTB wil zich met 626.000 leden gaan profileren als de tweede bond van Nederland, na voetbalbond KNVB die iets meer dan een miljoen leden heeft. Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake maakte gisteren duidelijk dat de bond „te weinig zichtbaar is geweest en te weinig te bieden had”. De tennisbond gaat investeren in de breedtesport door het opzetten van toernooien voor kinderen. Directeur-sportief Siemerink houdt zich met de profs bezig. „We zullen van iedereen meer gaan eisen. Van trainers, tennissers, maar ook van tennisscholen in het land. Als we als land bij de tien beste willen horen moeten we dat met z'n allen doen”, stelt de laatste Nederlandse winnaar van Rotterdam. Het is inmiddels al zestien jaar geleden dat Siemerink als tennisser in Ahoy een daad stelde.