Wibra ondertekent akkoord betere werkomstandigheden Bangladesh

Foto ANP / Robin van Lonkuijsen

Wibra heeft een handtekening gezet onder het veiligheidsakkoord voor betere werkomstandigheden in Bangladesh. De textielsupermarkt vindt dat het akkoord nog altijd onduidelijkheden bevat, maar heeft voldoende vertrouwen dat dat goedkomt om te tekenen, meldt persbureau Novum.

Wibra onderzocht al langer of het zich achter het akkoord kon scharen. De stuurgroep die het akkoord maakt, heeft volgens de kledingwinkel nu voldoende onduidelijkheden weten weg te nemen. Omdat de ontwerpers van het akkoord volgens Wibra “voldoende integer zijn”, is om die reden nu alvast getekend. Het bedrijf schrijft:

“Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar.”

120 bedrijven hebben zich aangesloten

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel uitte afgelopen november nog felle kritiek op Wibra, en ook op kledingbedrijf Coolcat en Prénatal. Wereldwijd hebben meer dan 120 bedrijven zich aangesloten bij het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh, zoals Benetton, H&M, Mango en Esprit. Zeventien Nederlandse bedrijven steunen het akkoord ook, waaronder C&A, V&D en WE.

In het akkoord is vorig voorjaar afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in het land, en dat daar openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen.

1100 MENSEN kwamen om na ingestort GEBOUW BANGLADESH

In het voorjaar kwamen vorig jaar 1100 mensen om het leven toen een gebouw met daarin verschillende kledingfabrieken instortte in Bangladesh. De constructie van het gebouw bleek slecht te zijn geweest en ook werden er regels overtreden. Honderden kledingfabrieken werden in het land gesloten na de ramp. De ramp vormde aanleiding voor verschillende kledingketens om zich aan te sluiten bij een internationale overeenkomst om bij te dragen aan meer veiligheid in Bengaalse fabrieken, het ‘Accord on Fire and Building Safety’.