Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Weer drugsafval gedumpt in natuur Zuid-Nederland

Foto ANP / Marcel van Hoorn

Na Tegelen, Venlo, Meerssen en Loon op Zand is ook in een sloot in het Brabantse Sprang-Capelle drugsafval aangetroffen. Een voorbijganger vond de ongeveer vijftig vaten vanochtend en waarschuwde de politie. De vaten waren nagenoeg leeg en dreven op het water, schrijft persbureau Novum.

De gemeente Waalwijk heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de vaten op te halen en naar een afvaldepot te brengen. De politie vermoedt dat de vaten zijn gebruikt voor de opslag van chemicaliën voor de productie van synthetische drugs.

Er is vrijwel geen schade voor het milieu, laat een woordvoerder van de politie weten. “We waren er op tijd bij. De vaten waren ook zo goed als leeg, er zaten alleen nog wat restjes in waarvan wij vermoeden dat het drugsafval is.” Rechercheurs van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen gaan de herkomst van de vaten onderzoeken.

Hoge schoonmaakkosten

De laatste tijd wordt er meer afval gedumpt in Zuid-Nederland. Binnenlandredacteur Arjen Schreuder schreef eerder op nrc.nl:

“Veruit het meeste afval wordt aangetroffen in Brabant en, in mindere mate, in Limburg. Grondeigenaren maken hoge kosten om het gevaarlijke afval op te ruimen, variërend van enkele duizenden euro’s tot zestigduizend euro per dumping. Staatsbosbeheer is jaarlijks ruim een half miljoen euro kwijt aan het opruimen van afval, Natuurmonumenten anderhalve ton.”