Warme saus uit melkschuimer

Wie niet van koffie houdt doet er melk bij. Toen iedereen nog hard moest werken en geen tijd had voor verwenmomenten, was een gulp koffiemelk uit de fles al feest. Voor wie hem niet zwart wou.

Om de mond van de fles groeide een bleekgele korst opgedroogde koffiemelk. De weerzin kwam toen we meer tijd namen voor onszelf en wat ons toekomt, want dat moest van de Viva. Een momentje voor jezelf. Met opgeklopte warme melk. De visite kan het krijgen zoals de visite het wenst. Ik klopte melk in een pannetje op het vuur. Met twee vorken. Tot een winkelier in keukengereedschap me een klein zeefje demonstreerde waarmee hij een paar keer in warme melk sloeg. Perfect schuimende warme melk. Ik gaf zo een zeefje aan buurvrouw. Ze heeft er jaren melk mee geslagen.

Tot ze een ingewikkelder schuimer vond. Hij deed het goed, niet beter dan het simpele stalen zeefje, maar je was even echt met je melkje bezig. Een stalen beker waar warme melk uit een pannetje in werd gegoten. In de beker moest een zuiger met de doorsnee van de beker, op en neer worden gestampt. Hij zat aan een steel en er zaten gaatjes in. Onbeheerst stampen gaf prachtig schuim en het aanrecht vol melkspatten.

Het kon ook schoon. Maar natuurlijk, wat op handkracht gaat moet ook elektrisch kunnen. Afgelopen week had Albert Heijn een elektrische melkschuimer in de aanbieding. Een beker met een motortje onderin en een gloeispiraaltje.

Eerst dat eeuwige liegen in de folder; de prijs met een schuine streep erdoor. Het ding kost 52,95 euro. Schuine streep en ziehier het buitenkansje: 29,95 euro. Glasharde misleiding, want het apparaat heeft nooit zoveel gekost. Het is het duurst bij Heijns eigen verzendhuis Bol.com dat er 43 euro voor vraagt. Een proefprocesje tegen kruideniers en de Gamma zou misschien voorgoed een eind kunnen maken aan het schuine-streepliegen van hoge prijzen die nooit betaald werden.

De schuimer van Heijn is eender aan die van Aldi, van een paar weken geleden (25 euro) en van nog wat eerder eentje van Lidl (29,95). In China staat een elektrische melkschuimerfabriek die ze allemaal maakt, maar met verschillende merknamen erop en zo u wilt een iets anders gevormd handvat. Behalve die van Philips. Die is helemaal naar eigen design (Bol.com: 79,99 met schuine streep, nu 51 euro). Ze doen het allemaal fantastisch. Terwijl in luttele seconden de melk wordt opgewarmd klutst een klein spiraaltje melk tot een dik donzen dekbed. Visite tevreden. Maar er moet meer mee kunnen, al wil de gebruiksaanwijzing er niet van weten. Experiment geslaagd: snelle hollandaisesaus (warme mayonaise) voor over de vis, voor wie niet van vis houdt.