De overvaller die vrij kwam door een tikfout

Wat is er gebeurd?

Door een tikfout is een tot zes jaar celstraf veroordeelde overvaller eind vorig jaar al na zes maanden abusievelijk op vrije voeten gekomen. Dat bevestigde de rechtbank Utrecht zaterdag na berichtgeving van De Telegraaf. Mehmet K. werd in december schuldig bevonden aan inbraken, een plofkraak op een geldautomaat, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De man werd op een openbare zitting op 10 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In het schriftelijke vonnis staat die straf ook vermeld.

Hoe kan dat?

In het administratieve computersysteem waarmee de rechtbank communiceert met het OM werd volgens een verklaring van de rechtbank abusievelijk door een medewerker zes maanden gevangenisstraf ingevoerd, in plaats van zes jaar. Bij de voorgeschreven controle is de fout niet opgemerkt. Het OM, dat bepaalt wat er met beslissingen van de rechtbank gebeurt, is bij de uitvoering van de beslissing uitgegaan van de informatie in het systeem. De man is daarom op 20 december in vrijheid gesteld. Hij had toen zes maanden in voorarrest gezeten.

Waar is de overvaller nu?

Het Openbaar Ministerie zegt Mehmet te zoeken, maar de vrees bestaat dat de man gevlucht is naar Turkije. Het OM wist overigens niet dat de tot zes jaar veroordeelde man ten onrechte was vrijgelaten. Ze kwamen erachter toen ze er door De Telegraaf over werden bevraagd.

Wie is er verantwoordelijk?

Strafadvocaten zeggen grote vragen te hebben bij de uitleg van de rechtbank. Advocaat Frank van Ardenne uit Rotterdam wijst erop dat „bij invrijheidstellingen een penitentiaire inrichting niets doet als de rechtbank het originele vonnis niet rechtstreeks naar een strafinrichting heeft gefaxt. Mijn ervaring is dat de administratie van de strafinrichting uiterst strikt is op dit terrein. Dit in verband met pogingen uit het verleden om via bijvoorbeeld vervalste faxen bevriende gedetineerden vrij te krijgen”, aldus Van Ardenne. „Via de huidige werkwijze zou een slordige of zelfs ‘platte’ administratieve medewerker eenieder vrij kunnen krijgen.”

En nu?

Advocaat Erik Thomas noemt de gang van zaken bizar. „De executie van straffen wordt doorgaans in maanden geteld. Dus het is vreemd dat er dan 6 maanden wordt getikt in plaats van 72.” De rechtbank zegt de gang van zaken ten zeerste te betreuren en kondigt een onderzoek aan om fouten in de toekomst te voorkomen.