Verdachte moord Van den Hurk krijgt jaar langer tbs

Monument voor Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop.
Monument voor Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop. Foto ANP / Martijn Beekman

De tbs van de 46-jarige man die wordt verdacht van de moord op Nicole van den Hurk wordt met een jaar verlengd. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch vandaag, schrijft persbureau Novum. Als de behandeling nu zou worden stopgezet, is de kans groot dat hij weer seksueel agressief gedrag gaat vertonen, oordelen de rechters.

De man was zich voor zijn aanhouding van vorige maand aan het voorbereiden op terugkeer naar de maatschappij. Die voorbereiding onderging hij ‘gemotiveerd’, maar het risico van herhaling is nog te groot, oordeelden deskundigen van de tbs-kliniek. Uit het dossier van de man blijkt dat hij een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft met borderline en narcistische trekken’.

De verlenging staat los van de moordzaak. De man uit Helmond werd in 2001 veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gewelddadige verkrachting van een twintigjarige vrouw uit Valkenswaard. De tbs werd een jaar geleden voor het laatst verlengd.

Hij werd begin dit jaar aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Van Den Hurk in 1995 na een DNA-match. Van den Hurk werd op 22 november dood gevonden in Lierop.