Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Veel vaker euthanasie bij psychiatrische aandoening

Volgens minister Schippers is de stijging "een logische ontwikkeling".
Volgens minister Schippers is de stijging "een logische ontwikkeling". Foto ANP / Bart Maat

Het aantal mensen met een psychiatrische aandoening dat geëuthaniseerd wordt, is vorig jaar sterk gestegen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) op Kamervragen.

In 2013 zijn 42 gevallen gemeld bij de regionale toetsingscommissies voor euthanasie; in 2012 en 2011 waren dat er respectievelijk 14 en 13. Van de gevallen uit 2013 zijn er tot nu toe 31 beoordeeld. Deze zijn alle ‘zorgvuldig’ bevonden.

Schippers noemt de stijging “een logische ontwikkeling” – artsen zouden steeds beter kunnen beoordelen of een verzoek voldoet aan de wettelijke criteria.

Binnenkort verschijnt het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. Schippers verwacht dan nader in te kunnen gaan op de stijging van het aantal euthanasiegevallen bij psychiatrische patiënten.

Psychiater Gerty Casteelen van de Levenseindekliniek vertelde eerder in NRC Handelsblad over de psychiatrische patiënten bij wie ze euthanasie verrichtte. Een vrouw met smetvrees bijvoorbeeld en een lichamelijk gezonde maar eenzame ambtenaar die lang werd behandeld voor depressie. Toen zijn pensioen naderde en hij moest stoppen met werken, vroeg en kreeg hij euthanasie. Lees het verhaal hier.