Van The Who tot T. Rex

Luisteren // Pop Temples Sun Structures Heavenly Rec., €20,99 4

De hoes van het debuutalbum Sun Structures van de jonge Engelse rockband Temples is een subtiele variant op die van Who’s Next. Op die rockklassieker uit 1971 lopen de bandleden van The Who weg van een betonnen bouwwerk waartegen ze alle vier een flinke plas hebben gedaan. Temples lijkt een veel bravere band: ze poseren statig voor een middeleeuws Engels bouwwerk. De verleiding is groot om er symboliek in te lezen. Waar The Who pist over het establishment, gaat Temples verder terug in de tijd om eer te bewijzen aan de Middeleeuwen van de popmuziek. Hun muziek is op het eerste gehoor zo retro als het maar kan, met psychedelische sixtiesinvloeden waarop ze nog gretiger dan geestverwanten Peace, Foxygen en Tame Impala teruggrijpen.

De twaalfsnarige gitaar in de eerste vijf seconden van ‘Shelter song’ verwijst zonder omhaal naar de sixtiessound van The Byrds ten tijde van Eight miles high. Dan vallen de donderende drums in en blijkt Temples ook de neopsychedelische vibraties van Stone Roses en Happy Mondays te hebben opgevangen. Anders dan het Nederlandse wonderkind Jacco Gardner, die vorig jaar op zijn debuut Cabinet of Curiosities een briljante trip in de tijdmachine terug naar 1967 maakte, laat Temples zich niet vastpinnen op een specifieke periode. De mellotron in ‘The golden throne’ ademt de sfeer van de vroege symfonische rock van de Moody Blues. Het pulserende ritme van ‘Keep in the dark’ heeft de broeierige opwinding van de glamrock van T. Rex en in ‘A question isn’t answered’ komt de retrofuturistische Britpop van Kula Shaker om de hoek kijken.

Temples spiegelt zich aan de legendarische producer Joe Meek bij hun doe-het-zelfmethode, ver weg van reguliere opnamestudio’s als je thuis in de badkamer ook de gewenste galm kunt vinden. De ouderwets melodieuze popsong staat hoog in hun vaandel, van het Zombies-achtige ‘Test of time’ tot ‘The Guesser’ dat van Oasis had kunnen zijn. De samenbindende factor is liefde voor muziek, van alle tijden.