Syrië-overleg gaat tweede ronde in - ‘Bekende Belgische jihadstrijder gedood’

VN-bemiddelaar Brahimi gaat vandaag weer met de twee partijen spreken.
VN-bemiddelaar Brahimi gaat vandaag weer met de twee partijen spreken. Foto EPA / Martial Trezzini

In het Zwitserse Genève begint vandaag de tweede ronde van de vredesconferentie over Syrië. Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en regering hervatten daar hun onderhandelingen voor vrede onder leiding van VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi. Eind januari vond de eerste onderhandelingsronde plaats.

Tijdens de eerste ronde, die op 22 januari begon, werd zoals verwacht weinig wezenlijks bereikt, zo constateerde Brahimi destijds. Het voornaamste resultaat was dat de twee partijen voor het eerst in het drie jaar durende conflict met elkaar wilden spreken via een tussenpersoon en hebben ingestemd dat te blijven doen. Wel noemde Brahimi de gesprekken “een bescheiden start waarop we verder kunnen bouwen” en zei hij dat “de partijen elkaar op een acceptabele manier” hadden ontmoet.

Vandaag zal Brahimi met de verschillende delegaties spreken, in de hoop dat ze morgen allemaal aan dezelfde onderhandelingstafel kunnen plaatsnemen. De onderhandelingen zullen in principe tot vrijdag duren. De hoop op concrete resultaten is opnieuw minimaal, omdat de partijen het over weinig tot niets eens zijn. De oppositie eist een overgangsregering in het land, een waarin geen plaats is voor Assad. De regering wil vooral aandacht voor de bestrijding van terreur en weigert helemaal te vertrekken. Vrede lijkt dus nog ver weg, maar het is al een vooruitgang dat de partijen bereid zijn naar Genève te komen.

Eerste ronde leidde tot evacuatie Homs

Naar aanleiding van de eerste ronde van gesprekken werd wel besloten dat in Homs een tijdelijk staakt-het-vuren kwam, zodat honderden burgers konden worden geëvacueerd die al anderhalf jaar in de stad vastzitten.

Dat staak-het-vuren loopt echter niet helemaal soepel: het werd op zaterdag meteen al geschonden toen een konvooi met hulpgoederen werd beschoten en enkele medewerkers van de VN en de Rode Halve Maan vast kwamen te zitten in de oude stad. Slechts twee voertuigen met hulpgoederen wisten uiteindelijk het gebied te bereiken. Zowel het regime als de opstandelingen beschuldigen elkaar van de het schenden van het staakt-het-vuren. Ook de evacuatie verliep stroef. Gisteren was officieel de laatste dag van het staakt-het-vuren, maar het is met 72 uur verlengd.

‘Bekende Belgische jihadstrijder gesneuveld’

Elders in het land, onder meer Aleppo, gaan de gevechten ondertussen gewoon door. Belgische media melden op gezag van verschillende radicale websites dat de Belgische jihadstrijder Feilsal Yamoun - ook bekend als Abu Faris - vorige week in Syrië om het leven is gekomen. In België ronselde Yamoun radicale moslimjongeren in Antwerpen om naar Syrië te vertrekken. Hij en Fouad Belkacem waren de oprichters van het radicale Sharia4Belgium.

Sinds anderhalf jaar vocht Yamoun met rebellen in Syrië. Zijn dood is nog niet officieel bevestigd. Hij zou de 26ste Belg zijn die in Syrië om het leven komt in gevechten tegen het regime.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.