Terugkijken: Karl Ove Knausgård in Het uur van de wolf

De Noorse successchrijver Karl Ove Knausgård keerde zich in zijn 6-delige romanreeks ‘Mijn strijd’ zonder schaamte volledig binnenstebuiten. In ‘Het uur van de wolf’ blijkt de ‘Noorse Proust’ met terugwerkende kracht die openhartigheid te betreuren. “Ik heb alles gegeven. Mezelf binnenstebuiten gekeerd. En nu is er niets meer over. Ik heb alles opgebruikt. En het

Karl Ove Knausgard in Spanje in 2012.
Karl Ove Knausgard in Spanje in 2012. EPA/JUAN MARTIN MISIS

De Noorse successchrijver Karl Ove Knausgård keerde zich in zijn 6-delige romanreeks ‘Mijn strijd’ zonder schaamte volledig binnenstebuiten. In ‘Het uur van de wolf’ blijkt de ‘Noorse Proust’ met terugwerkende kracht die openhartigheid te betreuren.

“Ik heb alles gegeven. Mezelf binnenstebuiten gekeerd. En nu is er niets meer over. Ik heb alles opgebruikt. En het is eng dat iedereen nu van alles over mij weet. Iedereen komt van alles te weten over mijn vrouw, mijn kinderen, mijn ruzies. Ik laat mezelf als een nietig mens zien. En dat is geen spel.”

Na de voltooiing van zijn romanreeks ‘Mijn strijd’ (2009-2011) nam de in 1998 als schrijver gedebuteerde Karl Over Knausgård (1968) zich voor ‘een jaar lang te gaan zitten en lezen’. Maar het lukte hem niet. Het voelde als tijdverspilling. Energie voor iets anders heeft hij echter niet:

“Tegelijkertijd heb ik geen energie. Ik kan nauwelijks naar huis lopen. Dat komt vast omdat ik al mijn krachten heb opgebruikt. Ik heb helemaal geen reserves meer.”

Uit alles komt in de door ‘Het uur van de wolf’ uitgezonden documentaire naar voren dat de Noorse bestsellerschrijver - zijn boeken zijn meer dan een miljoen keer verkocht in zestien landen – een zware prijs betaalt voor zijn openhartigheid. Zowel vrienden als familie zijn boos over de manier waarop ze in zijn werk zijn geportretteerd.

U kunt de documentaire hier terugzien.