4G-netwerk verstoort tv-zenders

KPN is bijna klaar met de uitrol van het 4G-netwerk.
KPN is bijna klaar met de uitrol van het 4G-netwerk. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De uitrol van 4G-netwerken, waarmee je sneller en stabieler mobiel internet hebt, kan zorgen voor storingen bij televisiezenders. De twee zitten namelijk op dezelfde frequentie. Er zijn daar nu klachten over in Harderwijk en Veendam, maar de verwachting is dat meer mensen er last van gaan krijgen naarmate 4G populairder wordt.

Het is al enkele jaren bekend dat het problemen kan opleveren dat het 4G-netwerk en het signaal voor kabeltelevisie in hetzelfde vaarwater zitten. Het Agentschap Telecom meldde in september na onderzoek dat de kans op een storing “gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting” is.

Problemen nu vooral in Harderwijk en Veendam

Maar dat kan uiteraard betekenen dat de een er nooit last van heeft en de ander constant. Momenteel zijn er vooral veel klachten in Harderwijk (Nederland 1 in HD) en Veendam (Eurosport en BBC1), meldde de NOS vanochtend. Afgelopen zomer konden veel Ziggo-klanten TV West niet goed ontvangen omdat het 4G-signaal in de weg zat.

De NOS ging op zoek bij Ben van ’t Slot uit Harderwijk, die Lingo niet goed kan volgen:

Een woordvoerder van het Agentschap Telecom zei vandaag tegen nrc.nl dat de 800 Mhz-frequentie, waar de twee signalen allebei gebruik van maken, een probleemgebied is. Het agentschap vindt dat kabelbedrijven ervoor zouden moeten zorgen dat belangrijke zenders naar een andere frequentie worden verplaatst, zodat die in elk geval zonder storing te ontvangen zijn.

Ook volgens Marc Hijink, technologieredacteur van NRC, kunnen kabelaars de problemen zo oplossen:

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Kabelaars kunnen 4G-storingen zelf oplossen door zenders te verplaatsen uit storingsgevoelig gebied (onderzoek 2010) http://t.co/7aFuTWn3KR

Andere oplossing: kabel vervangen, veertig euro

Televisiekijkers die last hebben van strepen, blokjes en/of gekras bij bepaalde zenders, kunnen die problemen zelf voor ongeveer 40 euro verhelpen. Met betere coaxkabels en -stekkers kan het 4G-signaal buiten de deur worden gehouden. “Mensen geven veel geld uit aan moderne televisies, maar die kabels liggen er al jaren”, zei de woordvoerder van het agentschap vandaag. De combinatie van “A-televisies” met “C-kabels” zou een belangrijke rol spelen bij de storingen.

De verwachting is dat de problemen alleen maar groter worden, omdat 4G-netwerken momenteel nog uitgerold worden. Telecomaanbieders zetten vol in op het nieuwe netwerk, dat tien keer zo snel kan zijn als 3G. KPN, Vodafone en T-Mobile zijn momenteel hard bezig met de aanleg.

Lees ook de vier vragen over ’4G en de coax-hoax’ van techredacteur Marc Hijink. “Het is klein kabelleed dat groot gebracht wordt.”