Spoorboekje Sotsji dag 3: zorgen de Muldertjes voor drie gouden dagen op rij?

De gebroeders Mulder (links Ronald, rechts Michel) tijdens het WK Sprint in Nagano in januari.
De gebroeders Mulder (links Ronald, rechts Michel) tijdens het WK Sprint in Nagano in januari. Foto EPA/ Kimimasa Mayama

Op nrc.nl elke dag van de Winterspelen een vooruitblik op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag zien we of we ook op het allerhoogste niveau goed kunnen sprinten met de gebroeders Mulder en Smeekens, maar zijn de Nederlandse ogen ook gericht op de shorttrackbaan.

We konden al heel goed lange afstanden schaatsen, we domineren al jaren de 5 en 10 kilometer. Middellange afstanden, zoals de 1.000 en de 1.500 meter? Ook vaak een succes. Maar dat Nederlanders heel goed kunnen sprinten, dat is iets van de laatste jaren. De mannen dan, de vrouwen blijven helaas nog wat achter.

Vandaag rijden die mannen vanaf 14.00 uur hun 500 meters. Twee ja, het gaat om een minisprintklassement. Niets beste tijd telt, of beste ‘run’ telt, zoals in de slopestyle bij het snowboarden bijvoorbeeld. Nee, je moet twee keer goed zijn. En op die 500 meter maken we meer kans dan ooit op medailles, zelfs een goede kans op een nieuwe gouden. Jarenlang was Jan Smeekens de enige Nederlander die enigszins meekon met de internationale sprinttop. Dat is inmiddels niet meer zo, want naast Smeekens zijn nu ook de gebroeders Mulder, Ronald en Michel, wereldtoppers. Die laatste twee zijn dit seizoen zelfs iets beter in vorm dan Smeekens.

Michel is tweevoudig wereldkampioen sprint, Ronald heeft het Nederlands record (34,25, in november vorig jaar gereden in Salt Lake City) in handen op deze afstand. Van de twee heeft Michel de beste papieren, hij is het hele seizoen al heel sterk. Los van de andere Nederlanders - de vierde, Stefan Groothuis, vormt weinig bedreiging - komt het gevaar vooral van de Japanners Kato en Nagashima en de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo, de huidig olympisch kampioen.

De documentaire ‘De Sprinters’, gisteren uitgezonden, over onder anderen Michel Mulder:

Loting Nederlanders eerste race 500 meter:

Rit 6: Stefan Groothuis - Brian Hansen (VS)
Rit 15: Jan Smeekens - Mika Poutala (FIN)
Rit 19: Michel Mulder - Keiichiro Nagashima (JPN)
Rit 20: Ronald Mulder - Artjom Koeznetsov (RUS)

Maar ook op de kortere baan is er kans

Ja, Nederland is een langebaanschaatsland, maar ook op de shorttrackbaan doen we het aardig. Vandaag gaat het toernooi daar van start. De enige landgenoten die mogelijk morgen al een medaille kunnen winnen, zijn Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt. Ze komen uit op de 1.500 meter. De heats, de voorronde, startten rond 10.45 uur, de halve finales worden rond het middaguur verwacht en de finale weer een uur later.

Knegt heeft de grootste kans op een medaille van de twee. De 24-jarige Fries is huidig Europees kampioen op de afstand. De wereld leerde Knegt vooral kennen als ‘die schaatser van de middelvinger’. Na een verloren race reageerde Knegt zich af door zijn middelvingers omhoog te steken naar de Rus Viktor An. De foto(‘s) waren een hit op internet:

Twitter avatar MeredithFrost Meredith Frost Picture of the week: Dutch speed skater Sjinkie Knegt with a moving display of sportsmanship (Photo: Robert Michael) http://t.co/X65zbqMczU

Knegt werd overigens na het voorval gediskwalificeerd, maar zaterdag besloot de internationale schaatsbond ISU geen verdere stappen te ondernemen.

Verder komen bij de vrouwen Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Jorien ter Mors in actie op de 500 meter. Laatstgenoemde komt ook nog op de langebaan in actie, ze rijdt later deze week de 1.500 meter. Vandaag worden de heats (11.30 uur) afgewerkt. De kwartfinale is donderdag.

En verder nog:

Het curlingtoernooi opent de dag en begint om 06.00 uur (mannen én vrouwen), en er wordt gerodeld en geijshockeyd bij de vrouwen. Verder valt voor de mannen weer goud te behalen op de biatlon en bij het freestyleskiën. De skivrouwen kunnen op voor goud op de Super Combinatie (slalom plus afdaling).

De laatste actie van vandaag wordt verwacht op de moguls (sneeuwhobbels), een freestyleskionderdeel. Dat is naar verwachting rond 20.35 uur afgelopen.