Dierentuin doodt giraffe Marius om verkeerde genen

Foto Reuters

De dierentuin van Kopenhagen heeft een twee jaar oude giraffe laten doodschieten, en plein public laten villen en aan stukken laten snijden en ten slotte aan de leeuwen laten voeren. De twee jaar oude Marius was kerngezond, maar volgens de dierentuin leken zijn genen te veel op die van de andere zeven giraffes in Kopenhagen, waardoor inteelt dreigde.

Het besluit maakte een golf van protest los. De dierentuin kreeg 20.000 handtekeningen aangeboden om Marius te redden. Aanbiedingen van drie Europese dierentuinen om de giraffe op te nemen en het aanbod van een particulier om het dier voor 500.000 euro te kopen, werden door de dierentuin van Kopenhagen verworpen.

Een dichte groep ouders en kinderen zag zondag hoe het dier werd ontleed. „Ik ben eigenlijk trots omdat ik denk dat we kinderen een beter begrip van de anatomie van een giraffe hebben gegeven dan ze van een foto zouden hebben gekregen”, zei directeur Stenbaek Bro tegen persbureau AP.

De dierentuin bracht de giraffe ter dood op advies van de EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, die de genenpoel in de dierentuinen van haar 347 leden beheert. Volgens Bengt Holst, de wetenschappelijk directeur van de dierentuin, had geen haan naar Marius gekraaid als hij geen giraffe, maar een antilope of een varken was geweest. Dierenrechtenorganisaties reageerden woedend. Volgens Animal Rights Sweden gebeurt het doden van dierentuindieren uit plaatsgebrek of inteeltoverwegingen vaker dan bekend. „Als de lieve babydiertjes die zoveel bezoek trekken groot worden, zijn ze niet meer zo interessant”, aldus de organisatie. (AP)