Plasterk deed niets met advies Stolte te ontslaan

Geen vertrouwen meer in Rijksvertegenwoordiger

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet Wilbert Stolte „zo spoedig mogelijk” weghalen als Rijksvertegenwoordiger op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Deze aanbeveling is in november vorig jaar gedaan door de dienst Inspectie Signalering Begeleiding (ISB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar niet uitgevoerd door Plasterk.

ISB, opgericht om ambassades door te lichten, heeft in zijn rapport over de coördinatie van het Rijksbestuur in Caribisch Nederland een vernietigend oordeel over Stolte, de rechterhand van Plasterk in Caribisch Nederland.

Volgens ISB wordt Stolte door vrijwel iedereen met wie hij zou moeten samenwerken gewantrouwd. Zelfs zijn directe baas, directeur Koninkrijksrelaties Erwin Arkenbout, heeft „onvoldoende vertrouwen” waardoor „van samenwerking nauwelijks nog sprake is” en een „onwenselijke situatie” is ontstaan.

Al sinds november vorig jaar ligt het rapport als vertrouwelijk stuk bij Plasterk. Pas nadat het vrijdag via het Antilliaans Dagblad in de openbaarheid kwam, stuurde de minister het rapport naar beide Kamers. In zijn begeleidende brief schrijft Plasterk dat de bevindingen „mijn indruk van de ernst van de situatie” bevestigen. In de brief benadrukt hij dat Stolte in september vorig jaar aangekondigd heeft, zijn functie op 1 mei neer te leggen.

Uit het rapport blijkt echter dat ISB in november vond dat Stolte zo snel mogelijk weg moest. Het advies was „zo spoedig mogelijk” een tijdelijke waarnemer te benoemen die voor bestuurlijke rust kan zorgen. Plasterk wil niet reageren. Zijn woordvoerder verwijst naar de Kamerbrieven. Stolte verwijst naar het ministerie.

Volgens het ISB-rapport is er tot en met zijn directe baas geen vertrouwen in Stolte, bemoeit hij zich met zaken die hem niet aangaan, zijn zijn relaties met de eilandbesturen niet goed, rapporteert hij Den Haag niet stelselmatig over zijn werk en laat hij zich nauwelijks zien op Saba en Sint Eustatius. Er moet snel iemand komen die „boven de partijen kan staan”, „onafhankelijk” is, „politiek inzicht” heeft en „een samenbindende leider” is.

Het rapport schetst een zorgwekkend beeld over de rol van Nederland op de eilanden. Ook al is in dossiers veel bereikt, het ontbreekt aan visie, verantwoordelijken hebben weinig regie en er is onderling wantrouwen. Hoewel daarvoor meer verantwoordelijken zijn, is het rapport vooral hard voor de Rijksvertegenwoordiger.

De positie van Stolte staat al langer onder druk. Plasterk kreeg in januari vorig jaar van oud-burgemeester van Dordrecht Ronald Bandell - die de bestuurlijke crisis onderzocht - al te horen dat Stolte niet de juiste man was. Het OM en de gezaghebber van Bonaire beklaagden zich over Stolte, die zich zou mengen in strafzaken tegen politici op Bonaire.