Pechtold ‘intens verdrietig’ door overlijden Borst

Alexander Pechtold en Els Borst tijdens een congres op archiefbeeld.
Alexander Pechtold en Els Borst tijdens een congres op archiefbeeld. Foto ANP / Robin Utrecht

D66-leider Alexander Pechtold is ‘intens verdrietig’ door het overlijden van D66-coryfee Els Borst. Pechtold typeerde haar als een ‘integer politica die wist waar ze het over had’.
Voor D66 is Borst ‘van onschatbare waarde’ geweest, zei Pechtold telefonisch in de uitzending van Pauw en Witteman. Haar overlijden kwam onverwacht.

“Ze was zaterdag nog in blakende gezondheid op het D66-congres.”

Volgens Pechtold oogstte Borst alom waardering door haar deskundigheid op het terrein van de zorg.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Ben intens verdrietig: Els Borst, minister van Staat en oud-minister van VWS is totaal onverwacht overleden.

Terlouw: ze deed baanbrekende dingen

Voormalig D66-leider Jan Terlouw zei in Nieuwsuur dat hij ‘zeer geschokt’ is.

“Els was een goede vriendin en een heel belangrijk partijlid. Als minister heeft ze natuurlijk de meeste indruk gemaakt. Ze heeft baanbrekende dingen gedaan, vooral de euthanasiewetgeving.”

Bekijk onze fotoserie:

‘Ze was een typische D66-minister - hoofdpijndossier: de wachtlijsten’

Onze politiek redacteur Mark Kranenburg over Els Borst:

“Ze was de verrassing van het Paarse kabinet in 1994. Hans van Mierlo wilde haar als minister. In Den Haag was ze toen nog onbekend. Borst was een kenner van de gezondheidszorg. Ze was arts en werd later bekend door haar euthanasiebeleid. Nadat de euthanasiewet in 2001 door de Eerste Kamer was geloodst verzuchtte ze in een interview met NRC: ‘Het is volbracht’. Over het gebruik van deze kruiswoorden ontstond de nodige commotie. Borst bood haar excuses aan en benadrukte dat ze geen associatie had gehad met de godsdienstige betekenis.

Bij de verkiezingen van 1998 was Els Borst plotseling lijsttrekker voor D66. De strijd ging tussen twee krullenbollen; Roger van Boxtel en Thom de Graaf. Maar Van Mierlo besloot Borst naar voren te schuiven. ‘Het is een meisje geworden en zij heet Els’, kondigde Van Mierlo destijds aan. Tijdens Paars II was ze vicepremier.

Hoofdpijndossier tijdens Paars II waren voor haar de wachtlijsten in de zorg, voornamelijk bij ziekenhuizen. Daarop werd ze behoorlijk geattaqueerd door Pim Fortuyn, die daar één van zijn belangrijkste punten van maakte.
Borst was een typische D66-minister. Rustig, pragmatisch, niet van de politieke spelletjes en voorvechtster van het recht op zelfbeschikking.”