Oud-minister Els Borst (81) overleden - ‘typische D66-minister, bekend door euthanasiebeleid’

Els Borst in 1994 in de Tweede Kamer.
Els Borst in 1994 in de Tweede Kamer. Foto ANP

Oud-minister Els Borst is vanavond in haar woonplaats Bilthoven op 81-jarige leeftijd overleden. D66-leider Alexander Pechtold bevestigde dit bericht maandagavond op Twitter.

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Ben intens verdrietig: Els Borst, minister van Staat en oud-minister van VWS is totaal onverwacht overleden.

D66-fractievoorzitter Provinciale Statenfractie van Gelderland:

Twitter avatar MichielScheffer Michiel Scheffer Het is nu openbaar: #ElsBorst overleden. Mijn moeder trof haar dood aan vanavond, ik sprak haar als een van de laatsten zaterdag.

‘Borst op rare plek gevonden - politie start onderzoek

Het lichaam van Borst werd even voor 18.45 uur gevonden achter de auto bij de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan, laat een politiewoordvoerder weten aan nrc.nl. Over de doodsoorzaak kon ze nog niets zeggen. Door de “rare plek” waar ze is aangetroffen is niet zeker of Borst een natuurlijke dood is gestorven, aldus de woordvoerder. De politie is daarom meteen een onderzoek gestart. Een misdrijf wordt niet uitgesloten, aldus de woordvoerder.

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen. Hier een uitgebreide biografie en loopbaan.

‘Ze was een typische D66-minister - hoofdpijndossier: de wachtlijsten’

Onze politiek redacteur Mark Kranenburg over Els Borst:

“Ze was de verrassing van het Paarse kabinet in 1994. Hans van Mierlo wilde haar als minister. In Den Haag was ze toen nog onbekend. Borst was een kenner van de gezondheidszorg. Ze werd bekend door het euthanasiebeleid. Nadat de euthanasiewet in 2001 door de Eerste Kamer was geloodst verzuchtte ze in een interview met NRC: ‘Het is volbracht’. Over het gebruik van deze kruiswoorden ontstond de nodige commotie. Borst bood haar excuses aan en benadrukte dat ze geen associatie had gehad met de godsdienstige betekenis.

Bij de verkiezingen van 1998 was Els Borst plotseling lijsttrekker voor D66. De strijd ging tussen twee krullenbollen; Roger van Boxtel en Thom de Graaf. Maar Van Mierlo besloot Borst naar voren te schuiven. ‘Het is een meisje geworden en zij heet Els’, kondigde Van Mierlo destijds aan. Tijdens Paars II werd ze vervolgens vicepremier.

Hoofdpijndossier tijdens Paars II vormden voor haar de wachtlijsten in de zorg, voornamelijk bij ziekenhuizen. Daarop werd ze behoorlijk geattaqueerd door Pim Fortuyn, die daar één van zijn belangrijkste punten van maakte.

Borst was een typische D66-minister. Rustig, pragmatisch, niet van de politieke spelletjes en voorvechtster van het recht op zelfbeschikking.”

Afgelopen zaterdag zat Borst nog op de eerste rij bij het D66-congres:

Politieke reacties
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven:

Twitter avatar SvVeldhoven Stientje v Veldhoven Onvoorstelbaar… Ik zat zaterdag nog tijd naast haar op congres- levendig discussiërend, zoals altijd… #Els Borst

D66-Kamerlid Pia Dijkstra:

Twitter avatar piadijkstra Pia Dijkstra Diep diep geraakt door plotseling overlijden Els Borst. Lieve wijze vrouw

Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham:

Twitter avatar Borisham Boris van der Ham Els Borst is overleden, een monument van een vrouw. Hier mijn blog over haar: http://t.co/PB0YS3z0hx

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman:

Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman Els Borst overleden. Sterke vrouw met voorbeeldrol in politiek over medisch-ethische thema’s. Veel sterkte voor haar nabestaanden.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij:

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Geschrokken door bericht van plotselinge overlijden oud-minister Borst. Heb haar onlangs nog uitgebreid gesproken bij ‘Beatrix-bedankt’.