‘KPMG doet intern onderzoek naar controle bouwbedrijven’

Na betrokkenheid bij twee omkoopaffaires bekijkt KPMG nu ook de eigen controle van Strukton en Boskalis.

Accountant KPMG doet onderzoek naar de eigen controle van verschillende bedrijven: bouwbedrijf Strukton, baggeraar Boskalis en ontwikkelbedrijf AM, een dochter van BAM. Dat schrijft De Telegraaf op basis van anonieme bronnen.

Een woordvoerder van KPMG wil de berichtgeving niet bevestigen. „Zo lang het onderzoek loopt, zullen we niet ingaan op vragen over individuele ondernemingen.”

Vorige week deed KPMG dat evenwel. De firma doet ook onderzoek naar de controle van olieplatformbouwer SBM Offshore. Dat zei bestuurder Marc Hogeboom van KPMG afgelopen vrijdag in deze krant. In Nederland werken 3.100 mensen bij het boekhoudbedrijf.

SBM Offshore zou tussen 2005 en 2011 voor 185 miljoen euro hebben omgekocht in verschillende landen. De zaak heeft „de aandacht” van het Openbaar Ministerie (OM), zo liet justitie zelf weten. KPMG was in die jaren verantwoordelijk voor het controleren van de boeken van SBM Offshore.

Eind vorig jaar schikte KPMG met het OM in een ander omkoopschandaal. Het accountantskantoor betaalde 7 miljoen euro wegens het „verhullen” van omkoping door bouwer Ballast Nedam. Door deze schikking is een eventuele rechtszaak tegen KPMG voorkomen.

Als onderdeel van de schikking is KPMG intern onderzoek gestart naar de controle van de boeken van andere bedrijven. Welke bedrijven op dat lijstje staan, was tot voor kort onbekend. Om hoeveel bedrijven het in totaal gaat, is ook onduidelijk. Justitie doet nog wel onderzoek naar de drie individuele accountants die Ballast Nedam controleerden. Zij moeten mogelijk nog wel voor de rechter verschijnen.