kort

foto bram budel

Piratenpartij

Waxinelichtgooier stapt uit bestuur

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink treedt af als bestuurslid van de Piratenpartij in Nijmegen. Dat doet hij op aandringen van het partijbestuur. Dat heeft de landelijke voorzitter van de Piratenpartij Dirk Poot gisteren bekendgemaakt. Lensink had de Piratenpartij op eigen houtje bij de Kiesraad aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat deed hij tegen de afspraak in. De afdeling Nijmegen was net opgericht en had besloten nog niet mee te doen aan de verkiezingen in maart. Vandaag gaat de Piratenpartij Nijmegen naar de Kiesraad om zich daar weer uit te schrijven. Lensink gooide op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, waarvoor hij vorig jaar door het hof werd veroordeeld tot vijf maanden cel.

Johannesburg

Onderzoek naar zoon van president Zuma

De Zuid-Afrikaanse politie start een onderzoek naar de zoon van president Zuma vanwege dood door schuld. Duduzane Zuma reed volgens lokale media vorige week zaterdag met zijn Porsche 911 in op een minibusje in Johannesburg. Bij het ongeluk kwam een vrouw om en raakten twee mensen zwaargewond. Pas gisteren werd bekend dat de zoon van de president de auto bestuurde. Volgens de politie, die de naam van Duduzane Zuma gisteren niet wilde bevestigen, gaat het onderzoek twee tot drie weken duren.

Pakistan //

Acht doden bij aanslag soefi-bijeenkomst

Bij een aanval op een religieuze bijeenkomst in Karachi, een stad in het zuiden van Pakistan, zijn gisteren acht mensen gedood. Dat heeft een medewerker van een lokaal ziekenhuis gemeld. Vier schutters wierpen eerst handgranaten naar het gebouw waar de soefi’s bijeenkwamen. Vervolgens openden ze het vuur. Onder de slachtoffers zouden ook vrouwen en kinderen zijn. Vermoedelijk gaat het om een aanslag van de Pakistaanse Talibaan of daaraan gelieerde islamisten. Zij zien soefi’s en shi’ieten als ketters. In Karachi is veel religieus geweld. Vorige maand werden bij een heiligdom van soefi’s zes mensen gedood.