Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Hij is straks de eerste American Football-speler die openlijk homo is

Michael Sam in oktober vorig jaar tijdens de een wedstrijd met de Missouri Tigers.
Michael Sam in oktober vorig jaar tijdens de een wedstrijd met de Missouri Tigers. Foto Reuters / USA Today / Denny Medley

In de vier grote Amerikaanse sportcompetities is geen enkele speler openlijk homoseksueel. Maar daar gaat hoogstwaarschijnlijk verandering in komen: De 24-jarige American footballer Michael Sam maakte gisteren bekend op mannen te vallen. De kans is groot dat hij in mei bij de draft gekozen wordt door een NFL-team.

De VS kennen grote competities voor het basketbal (de NBA), het honkbal (de MLB), het American football (de NFL) en het ijshockey (de NHL). Er was vorig seizoen wel een basketballer, Jason Collins, die na twaalf jaar in de NBA bekendmaakte homo te zijn, maar hij zat toen al zonder club. In de belangrijkste voetbalcompetitie, de Major League Soccer of MLS, is Robbie Rogers de enige die er openlijk voor is uitgekomen.

De kans is dus erg groot dat Michael Sam de eerste in de NFL wordt. Aan zijn talent zal het niet liggen; Sam werd afgelopen seizoen verkozen tot beste verdediger van de South Eastern Conference, een van de sterkste universiteitscompetities. Ook maakte de defensive end deel uit van het All-American-team van beste universiteitsspelers in het land. De verwachting is dat hij bij de draft, waarbij NFL-teams om beurten spelers kiezen uit het universiteitsaanbod, al snel wordt gekozen.

Sam zei in augustus, in voorbereiding op het nieuwe seizoen, tegen zijn medespelers van de Missouri Tigers dat hij homo was. Veel van hen bleken het al te weten of hun vermoedens te hebben. Gisteren kwam hij er via zowel The New York Times als Sports Illustrated publiekelijk voor uit, naar eigen zeggen om te voorkomen dat een ander zijn verhaal eerder vertelt.

“Ik wist niet hoeveel mensen het wisten en was bang dat iemand het zou lekken. Ik wil mijn eigen waarheid in handen nemen.”

De NFL kwam gisteravond met een verklaring waarin Sam werd gesteund. De bond “bewondert” zijn “eerlijkheid en moed”. Op Twitter kwam zijn club ook met een mooie steunbetuiging:

Twitter avatar Mizzou Mizzou We support Tigers of all stripes at Mizzou. Proud of you @MikeSamFootball! #OneMizzou http://t.co/ueLCOJ4RFF http://t.co/DvJ2vTIbgU

Of hij daadwerkelijk met open armen ontvangen wordt in de machowereld van het American Football, is echter nog maar de vraag: er waren recentelijk vooral voorbeelden van het tegenovergestelde. Een speler van de New Orleans Saints zei onlangs dat hij liever geen homo in zijn team had en vorig jaar vroeg een NFL-scout in een gesprek met een potentiële aanwinst “of hij op meisjes viel”.

Sport Illustrated schrijft bovendien dat er waarschijnlijk NFL-teams zijn die Sam nu van hun lijstje schrappen - niet omdat ze tegen homo’s zijn, maar om de angst dat medespelers dat wel zijn. En om de media-aandacht, die ongetwijfeld gepaard gaat met het aantrekken van Sam, te ontlopen.