Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Het spel is uit appwinkels. Flappy Bird mag van zijn maker niet meer ‘vliegen’

Het spelletje op een Androidtelefoon.
Het spelletje op een Androidtelefoon. Foto AFP / Hoang Dinh Nam

Je verdient 50.000 dollar per dag aan advertenties in een spelletje en toch haal je het offline. Het klinkt belachelijk, maar de Vietnamese ontwikkelaar Dong Nguyen besloot dat zijn ‘Flappy Bird’ weg moest uit de appwinkels van Android en iOS. Hoe het bizarre succesverhaal, dat begon met een YouTube-filmpje, Nguyen te veel werd.

Flappy Bird is geen nieuwe game. Het spelletje bestaat sinds 2013 en staat samen met duizenden andere spelletjes te wachten op een aantal nieuwsgierige downloaders. Je moet in het spel een vogeltje hooghouden dat tussen buizen doorvliegt. Ontwikkelaar Nguyen verdiende, voordat zijn game viral ging, vermoedelijk een klein bedrag aan de advertenties.

Een hit dankzij een andere internethit

Hoe kon de game dan op eens zo populair worden? Dankzij het succes van een andere internethit, het YouTube-account PewDiePie, zo schrijft de Nederlandse iPhone- en iPadblog iCulture. De YouTube-ster, die meer dan 22 miljoen abonnees heeft op zijn kanaal, besprak de game. Inmiddels is de video over Flappy Bird meer dan negen miljoen keer bekeken.

De video verscheen op 27 januari op YouTube, waarna de game de wereld overging. Elf dagen lang scoorde Nguyen énorm met zijn spel en verdiende naar verluidt zo’n 50.000 dollar per dag aan advertentie-inkomsten. Volgens sommige schattingen zou hij in totaal 1,5 miljoen dollar hebben binnengekregen; een enorm bedrag. Toch is het feit dat de game op YouTube niet de enige reden waarom de game, vermoedelijk, zo populair is. iCulture schrijft:

“Toch heeft Flappy Bird het succes toch vooral te danken aan de eenvoud. Je hebt in vijf seconden door hoe het werkt en het nodigt uit om even aan anderen te laten zien. “Kijk, dit maffe spelletje. Ik ben er helemaal verslaafd aan”. De oorspronkelijke versie van Flappy Bird bevatte nauwelijks extra functies (één speelwijze, geen extra vogels, geen upgrade-mogelijkheden), maar meer hebben mensen niet nodig.”

Enorm lage highscores

Ook bleek het moeilijker dan gedacht om met het spel een highscore te halen. Op Twitter werd het de uitdaging om telkens je hoogste highscores te delen. En nee, die waren niet zo hoog als je misschien verwacht.

Twitter avatar GoosR Rob Goossens Met een flappy bird highscore van slechts 31 ga ik mijn bed maar eens opzoeken
Twitter avatar frankmeeuwsen Frank Meeuwsen Flappy Bird mag dan wel uit de appstore. Zojuist wel een nieuwe highscore gehaald! 5!
Twitter avatar JerryVermanen Jerry Vermanen Uit respect voor het verdwijnen van Flappy Bird uit de App Store maar even mijn highscore verscherpt naar 33. Rust zacht, flapvogel.
Twitter avatar nickbilton Nick Bilton If you’re planning for a productive weekend do NOT download “Flappy Bird” for the iPhone. My high score: 3. http://t.co/6CAtV9Eq3Q
Twitter avatar panzer Matthew Panzarino Flappy Bird high score is 4. This game sucks.

Nguyen schrok klaarblijkelijk van al de aandacht, want afgelopen zaterdag stuurde hij de volgende tweets de wereld in.

Twitter avatar dongatory Dong Nguyen I am sorry ‘Flappy Bird’ users, 22 hours from now, I will take ‘Flappy Bird’ down. I cannot take this anymore.
Twitter avatar dongatory Dong Nguyen It is not anything related to legal issues. I just cannot keep it anymore.
Twitter avatar dongatory Dong Nguyen I also don’t sell ‘Flappy Bird’, please don’t ask.
Twitter avatar dongatory Dong Nguyen And I still make games.

Waarom?

Uiteraard zorgen zijn uitspraken voor heel veel geruchten. Want wie is er nou zo gek om een populaire game uit de appwinkels te halen en wil de game ook niet verkopen? Het blijft gissen. Het zou te maken kunnen hebben met de auteursrechten van Nintendo (de buizen in het spel lijken erg op de buizen die in het spelletje Mario zijn terug te vinden) of totaal iets anders. Het is vermoedelijk afwachten totdat Nguyen iets van zich laat horen.

Overigens is de hype rond het spel nog niet helemaal over. Inmiddels staat op eBay een iPhone 5S te koop aangeboden mét Flappy Bird voorgeïnstalleerd. Op het moment van schrijven staat het laatste bod op 99.000 dollar.