Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Grote namen uit kunstwereld worden lid van nieuwe Akademie van Kunsten

Onder de leden is A.F.Th. van der Heijden.
Onder de leden is A.F.Th. van der Heijden. Foto ANP / Bas Czerwinski

Grote namen uit de Nederlandse kunstwereld hebben toegezegd lid te worden van de nieuwe Akademie van Kunsten. Zij moeten ervoor zorgen dat kunstenaars gezamenlijk een krachtiger stem krijgen in maatschappelijke discussies. Bijna alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd, maar dans ontbreekt. Veel van de kunstenaars hebben een grote internationale reputatie.

De eerste leden zijn:

 • dirigent Jaap van Zweden
 • filmregisseur Paul Verhoeven
 • fotograaf en filmmaker Anton Corbijn
 • violiste Janine Jansen
 • acteur Gijs Scholten van Aschat
 • acteur en schrijver Ramsey Nasr
 • regisseur Johan Simons
 • schrijver Arnon Grunberg
 • schrijver Adri van der Heijden
 • schrijfster en schilder Charlotte Mutsaers
 • beeldend kunstenaar Barbara Visser
 • beeldend kunstenaar Aernout Mik
 • componist Michel van der Aa
 • mode-ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren
 • architect Francine Houben
 • fotograaf Erwin Olaf
 • muzikant Henny Vrienten
 • muzikant Colin Benders (Kyteman)

Het nieuwe instituut is een initiatief van minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA) en Hans Clevers, president van de Akademie van Wetenschappen. Het is ook de bedoeling dat de Akademie van Kunsten, die onderdeel wordt van de Akademie van Wetenschappen, de wisselwerking tussen kunstenaars en wetenschappers gaat versterken.

Maar de leden mogen zelf invulling geven aan wat ze met de Akademie gaan doen. Het is wel de bedoeling dat ze activiteiten organiseren voor het publiek. De Akademie krijgt 3 ½ jaar de tijd om zich te bewijzen. Het ministerie van OCW ondersteunt met 700.000 euro, die via het Mondriaan Fonds wordt uitbetaald.

Deze eerste 19 leden kunnen zelf hierna andere kunstenaars uitnodigen ook lid te worden om de club uit te breiden tot ongeveer 50 kunstenaars. De eerste selectie is gedaan door het bestuur van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, verschillende cultuurfondsen hebben kunstenaars voorgedragen. Verwacht wordt dat die uitbreiding snel zal gebeuren, een aantal van deze eerste leden is veel in het buitenland en zal daarom weinig actief kunnen bijdragen. Zij zijn vooral geselecteerd vanwege hun grote bekendheid.

Morgen in NRC: 9 kunstenaars over de nieuwe Akademie van Kunsten