‘Gemeenten verhullen verliezen met creatieve boekhouding’

Bouwterrein voor woningen in Zutphen.
Bouwterrein voor woningen in Zutphen. Foto ANP / Vincent Jannink

Tientallen gemeenten gaan creatief om met hun boekhouding om te verdoezelen dat ze miljoenen verliezen op grond. Dat schrijft het Financieele Dagblad na bestudering van jaarverslagen.

Grond is de laatste jaren veel minder waard geworden doordat er minder kantoren en huizen worden gebouwd. Gemeenten bezitten daardoor vaak een stuk grond waar ze niet op bouwen, omdat ze het kochten toen de huizenprijzen en de vraag naar kantoorruimte nog stegen. Ze sloten leningen af om de grond te kopen, maar lijden er nu verlies op. De investeringen in die gronden worden echter niet direct als verlies in de jaarverslagen opgenomen, maar doorgeschoven naar de toekomst, onder andere door de grondinvesteringen ergens anders op de balans te zetten. Ook verlagen ze in de jaarrekeningen de rentekosten voor schulden van bouwprojecten, waardoor de projecten minder verliesgevend worden, of rekken ze de periode op waarin ze hun grond verwachten te verkopen.

Volgens de krant passen de gemeenten de boekhoudtrucs toe omdat bezuinigingen anders onafwendbaar zijn. Gemeenten zouden nog enkele miljarden aan verliezen moeten nemen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet willen gemeenten dat nu liever niet.

Venlo, Nijmegen, Heerenveen, Almere, Eindhoven en Alkmaar zijn volgens de krant enkele gemeenten die hun verliezen maskeerden. Volgens de gemeenten zijn daarbij geen regels overtreden, maar de krant schrijft dat “de boekhoudtrucs soms wel degelijk strijdig met de regels” zijn:

Zo voerde ook Breda een omstreden ‘stelselwijziging’ in waardoor verliezen werden uitgesteld. Noord-Brabant maakte daar bezwaar tegen, maar greep bij wijze van ‘eenmalige uitzondering’ niet in. EY (Ernst & Young, accountant, red.) zette zijn handtekening onder de jaarrekening ondanks protesten van de Rekenkamer van Breda.

Volgens de jaarverslagen investeerden gemeenten vorig jaar gezamenlijk elf miljard euro in gronden. Volgens het FD is dat mogelijk veel meer.