Rusland vindt bobsleeër homo

Er zijn bij deze Spelen meer openlijk homoseksuele sporters dan ooit, maar de Canadese bobsleeër Justin Kripps hoort daar niet bij. De Russische overheid denkt daar anders over.

Kripps wilde zijn volgers via zijn website op de hoogte houden van zijn verrichtingen, maar ontdekte tot zijn grote verbazing dat de site vanuit Sotsji onbereikbaar was. De website „voldoet niet aan de Russische wetgeving”, zo liet Kripps zien via een foto op Twitter.

Aanleiding zou een foto van Kripps en zijn teamgenoten van de Canadese viermansbob zijn. Daarop staan ze slechts getooid in strakke boxers in hun bobslee. De foto werd genomen vlak nadat de vier bobbers, die in Sotsji kans maken op een medaille, waren gewogen voorafgaand aan een wedstrijd. In het bobsleeën is het gewicht van de sporters aan strenge regels gebonden. Het maximale gewicht voor de viermansbob, slee en bobbers samen, is 635 kilo.

Maar de foto van halfnaakte gespierde mannen was voor de strenge Russische antihomo-wetgeving blijkbaar iets te veel van het goede. (NRC)