Opinie

Een oorlogsverklaring aan de Schepper

Het halve Israëlische kabinet en medestanders sissen nog na van woede over de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry waarin hij waarschuwde voor een „groeiende delegitimiseringscampagne” tegen Israël als de vredesbesprekingen met de Palestijnen mislukken. „Er wordt gesproken over boycots en andere soorten zaken”, zei hij tien dagen geleden in München.

Nou, dat was ontzettend fout.

Zoals vaker werd de boodschapper vereenzelvigd met de boodschap. Het was natuurlijk altijd al duidelijk dat die Kerry tegen Israël is. Misschien hadden zijn woorden wel een ondertoon van antisemitisme, suggereerden sommigen – zoals je voor veel aanhangers van Israël al gauw een antisemiet bent als je kritiek op de Israëlische politiek hebt. Een groep ultranationalistische rabbijnen beschuldigde hem van een oorlogsverklaring aan de Schepper en Heerser van het universum. Met bijbehorende goddelijke straf.

Kerry verzekerde dat hij altijd aan de kant van Israël heeft gestaan. „Ik ben altijd tegen boycots geweest”, zei hij tegen CNN. „Mijn stemgedrag in mijn 29 jaar in de Amerikaanse Senaat is 100 procent voor Israël geweest.” 100 procent voor Israël! Als ik aan de Palestijnse kant van zijn huidige vredesmissie zat, zou ik nu zo mijn gedachten hebben.

Kerry’s uitspraak kwam bovenop de heisa over de filmster Scarlett Johansson. U weet wel, die verkoos reclame te maken voor de producten die het Israëlische bedrijf SodaStream in een nederzetting in bezet Palestijns gebied produceert, in plaats van voor de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Want Oxfam steunt de boycotbeweging tegen Israël, zei ze. Daar heb je meteen die vaak gemaakte vergissing: er is inderdaad een beweging die Israël bestookt met een boycotcampagne. Maar Oxfam en ook de Europese Unie mikken op bedrijven die profiteren van belastingvoordelen in de illegale nederzettingen (voor degenen die nu in de pen klimmen: illegaal volgens het Internationaal Gerechtshof). Dat zijn Kerry’s „andere soorten zaken”.

Ik schreef ‘vergissing’. Maar het komt het rechtsere Israëlische kamp niet slecht uit om de twee campagnes tot één boycot van Israël samen te smelten die is bedoeld om Israël te demoniseren en zijn legitimiteit te ondermijnen. Er is namelijk wel enige bezorgdheid over groeiende successen van de campagne tegen de nederzettingen, die dus uitdrukkelijk niet tegen Israël is gericht als je tenminste niet bezet gebied als Israël beschouwt. Stel je voor dat het op een gegeven moment tot sancties komt! Minister van Financiën Lapid heeft al miljardenschade voorgerekend.

Ik las dat het ministerie van Strategische Zaken inmiddels werkt aan een public relations campagne. Ik persoonlijk zou de nieuwbouw in nederzettingen bevriezen die Israël weinig vrienden oplevert. Maar het is duidelijk dat ik er niets van begrijp. Vijf dagen geleden werden 558 nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem aangekondigd.