‘Duitse missie in Somalië’

Duitsland is van plan militairen naar de Somalische hoofdstad Mogadishu te sturen in het kader van de Europese Trainings Missie (EUTM). De website Spiegel online meldt dat op het Duitse ministerie van Defensie de afgelopen weken voorbereidingen gaande zijn om al komend voorjaar soldaten te sturen.

Begin maart moet komen vast te staan hoeveel militairen zullen worden uitgezonden. Aansluitend moet dan ook nog de Bondsdag met het mandaat van de missie instemmen. Volgens bronnen op het ministerie van Defensie zouden de soldaten al in april kunnen worden uitgezonden.

Minister Ursula von der Leyen (Defensie, CDU) had twee weken geleden al aangekondigd dat de Bundeswehr zich in de toekomst meer gaat inzetten in Afrika. Ook bondspresident Joachim Gauck en minister Franz-Walter Steinmeier (SPD) spraken zich ervoor uit dat Duitsland een grotere rol moet spelen in de wereld.

Duitsland nam tot december afgelopen jaar al deel aan een opleidingsmissie van Somalische militairen in Oeganda. Toen de Europese trainingsmissie begin dit jaar verhuisde naar Mogadishu, keerden de Duitse militairen terug naar huis omdat de veiligheidstoestand in Somalië als instabiel werd ingeschat. Die analyse zou inmiddels zijn veranderd. Een definitief besluit wordt in de komende weken verwacht.

Op dit moment zijn rond de honderd Duitse militairen actief in een opleidingsmissie in Mali. Afgelopen week besloot het Duitse kabinet die missie uit te breiden naar 250 militairen. De Duitsers zijn volgens opiniepeilingen niet voor het uitzenden van troepen naar crisisgebieden.