Documentaire

Ned. 2, 21.00-22.00u

Het idee alleen al om Winterspelen in subtropisch Sotsji te plannen, getuigt van de rijke fantasie waarop Russen patent hebben. In Sotsji is getracht een nieuwe wereld te scheppen, zoals in de Sovjet-Unie ‘enthousiastelingen’ een nieuwe mensen dachten te creëren.

De prijs van deze tomeloze ambitie is groot. Woorden als smeergeld, uitbuiting en intimidatie hebben een nieuwe inhoud gekregen.

Hoe kan het ook anders als je in een corrupte bouwput een emmer met ruim 35 miljard euro leegstort?

Hans Pool schetst die omslag met treffende beelden en gesprekken. Hij laat talrijke lagen van dit project zien. Van de oligarch die zijn geld in Poetins droom heeft moeten steken tot de bobsleeër die er door de bonzen uit wordt gewerkt. Van de knokploegleider die vreedzaam boompjes plant tot de therapeute die haar apparatuur en werk verliest omdat haar sovjetsanatorium nu een vijfsterrenhotel moet worden.

Veel komt zo aan bod. En het ziet er allemaal beeldschoon treurig uit. Toch bevredigt dat niet voldoende. Want tussen het zwart en wit van daders en slachtoffers zijn er amper grijze personages te zien in de film. Zou er niemand gewoon onbekommerd lol hebben in Poetins droom?