Crimineel komt veel te vroeg vrij door tikfout

Door een tikfout is een tot zes jaar celstraf veroordeelde overvaller abusievelijk al na zes maanden op vrije voeten gekomen.

Het gaat om de Turk Mehmet K. die vorig jaar door de rechtbank Midden-Nederland schuldig werd bevonden aan inbraken, een plofkraak op een geldautomaat, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De man werd op 10 december veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In het schriftelijke vonnis staat die straf ook vermeld.

In het computersysteem waarmee de rechtbank communiceert met het OM werd volgens een verklaring van de rechtbank echter abusievelijk door een medewerker zes maanden gevangenisstraf ingevoerd, in plaats van zes jaar. Het OM, dat bepaalt wat er met beslissingen van de rechtbank gebeurt, is bij de uitvoering van de beslissing uitgegaan van de informatie in het systeem. De man is daarom op 20 december vrijgelaten. Hij had toen zes maanden in voorarrest gezeten.

Het OM zegt Mehmet te zoeken maar de vrees bestaat dat de man gevlucht is naar Turkije. Het OM wist overigens niet dat de tot zes jaar veroordeelde man ten onrechte was vrijgelaten. Ze kwamen erachter toen ze er door De Telegraaf over werden bevraagd.

Strafadvocaten zeggen grote vragen te hebben bij de uitleg van de rechtbank. De rechtbank zegt de gang van zaken ten zeerste te betreuren en kondigt een onderzoek aan.