Centraal Boekhuis gelooft niet in ‘toekomstige betalingen en aflossingen’ Polare

CULEMBORG - Distributiecentrum Het Centraal Boekhuis in Culemborg.
CULEMBORG - Distributiecentrum Het Centraal Boekhuis in Culemborg. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het financiële risico van het reddingsplan van Polare was te groot, schrijft het Centraal Boekhuis (CB) in een vandaag uitgegeven persbericht. Polare verweet het CB de afgelopen week op hun ondergang uit te zijn.

Volgens het persbericht, te lezen op de site van Boekblad, is er veel contact geweest tussen Polare en het Centraal Boekhuis. Het reddingsplan dat de boekhandelketen aan banken, uitgevers en het CB voorlegde, was volgens het boekendistributiecentrum niet acceptabel:

“Wij vinden dat er bij een dergelijk reddingsplan een gerede zekerheid moet zijn voor een gezonde toekomst, én dat de pijn op een redelijke wijze verdeeld zou moeten worden.”

Geen vertrouwen in toekomstige betalingen

Polare vroeg via het reddingsplan CB af te zien van een bedrag van zo’n 6 miljoen euro. Hoewel de banken ING en ABN Amro daartoe bereid waren, vindt CB het een onhaalbaar scenario, omdat het bedrijf geen vertrouwen heeft in ‘toekomstige betalingen en aflossingen door Polare’:

“Het financiële risico voor CB, en daarmee voor uitgevers en de sector als geheel, is ook naar de toekomst toe te groot. Daarnaast hebben verschillende uitgevers (zowel groot als klein) ons laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.”

De beschuldiging van Polare-commissaris Cor Molenaar dat CB uit zou zijn op de ondergang van Polare, wil het bedrijf ‘ver van zich afwerpen’. CB heeft ook belang bij ‘afzetkanaal’ Polare. Maar door de financiële problemen en de betalingsachterstand bij en van Polare, ziet CB zich gedwongen van medewerking aan het reddingsplan af te zien.

Een spijtige zaak, volgens CB:

“Wij betreuren de ontstane situatie voor de medewerkers en klanten van Polare en het boekenvak als geheel. Ieder initiatief dat de gezonde exploitatie en continuïteit van de verschillende historische en belangrijke boekhandels kan bewerkstelligen, zullen wij - waar mogelijk - ondersteunen.”

Nieuwe investeerders kunnen zich tot morgen bij Polare melden. Blijft het stil dan zal er morgen door Polare uitstel van betaling worden aangevraagd.