Bewindsman VK weg om illegale werkster

De Britse staatssecretaris voor Immigratie, bekend om zijn pogingen de migratie in te perken, is zaterdag afgetreden toen bleek dat hij zelf een illegale werkster had.

De Conservatief Mark Harper wilde de netto immigratie naar het Verenigd Koninkrijk terugbrengen tot onder de 100.000 per jaar. Hij ontmoedigde de komst van Europese migranten zonder werk. Hij verstrekte minder studentenvisa. Illegale immigranten die al in het land waren, werden er door rondrijdende busjes met de tekst ‘Go Home’ op gewezen dat ze strafbaar waren. Die campagne werd alom bekritiseerd, maar Harper zette door.

In december kwam Harper met een wetsvoorstel dat werkgevers en huisbazen verplicht buitenlanders in hun omgeving te vragen om hun papieren. Vorige maand bedacht Harper dat het verstandig was misschien ook de verblijfsvergunning van zijn eigen Colombiaanse werkster te controleren. Hij bleek een illegaal in dienst te hebben.

In een brief aan premier David Cameron biedt Harper zijn excuses aan. Hij zegt het paspoort van zijn werkster in 2007 te hebben gezien, maar geen verdere controle te hebben uitgevoerd. „Als staatssecretaris voor Immigratie moet ik hogere eisen aan mijzelf stellen dan ik verwacht van anderen.”

Tegenstanders van zijn strenge beleid wezen er gisteren op dat Harper zelf aantoont wat de zwakte in zijn beleid is. Harpers werkster wordt nu door de immigratiedienst onderzocht.