Als de basklarinet balkt als een ezel

Buikberoerend zijn de warme, lobbige klanken uit de basklarinet. Totdat Joris Roelofs ermee uithaalt. Als de lucht hard wordt geperst door het mondstuk en de kleppen dansen, schuurt zijn basklarinet, extatisch balkend als een ezel. Na jaren op de altsax kan Roelofs zich op basklarinet nu het best uitdrukken: met een eigen timbre, nadrukkelijker en herkenbaarder. Met zijn tijdens zijn jazzstudie in New York gevormde trio, de Nieuw-Zeelandse bassist Matt Penman en Amerikaanse drummer Ted Poor, zoekt hij contrast op. De combinatie van basklarinet en bas is spannend, allebei in het lage register, om elkaar heen draaiend en in rol wisselend. Heavy vrije werken worden afgewisseld met kleine mooie ballades, maar het trio duikt ook in swing. In mini-interludes klinken verbazingwekkende klankeffecten. Die zitten het onbekommerd doordraaien van de cd uiteindelijk wat in de weg.