VN stellen Talibaan verantwoordelijk voor meer gedode kinderen

Het aantal burgerslachtoffers als gevolg van militaire acties en aanslagen in Afghanistan is vorig jaar 14 procent gestegen. Vooral kinderen werden veel vaker door geweld geraakt dan in 2012, zo melden de Verenigde Naties dit weekend.

De cijfers komen op een gevoelig moment, nu de ruim 50.000 overgebleven NAVO-troepen zich opmaken om te vertrekken en president Hamid Karzai weigert een veiligheidspact te tekenen met de VS over een langere presentie van Amerikaanse troepen.

De Talibaan zijn verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de slachtoffers, zeggen de VN. „Verklaringen door de leiders van de Talibaan over het beschermen van burgers zijn op geen stukken na voldoende om het doden en verwonden van onschuldige Afghaanse burgers te beëindigen”, zei de speciale VN-gezant Ján Kubis met gevoel voor understatement in een verklaring.

Het totale aantal doden en gewonden bedroeg vorig jaar 2.959 respectievelijk 5.656. Onder kinderen vielen vorig jaar 561 doden en 1.195 gewonden, alles bijeen 34 procent meer dan een jaar eerder. Ook zaterdag vond weer een kind de dood, toen een bermbom afging bij een school in Jalalabad. Maar ook vrouwen werden relatief vaker het slachtoffer van oorlogsgeweld.

Volgens de VN waren de grotere aantallen slachtoffers vooral te wijten aan het toegenomen gebruik van bermbommen door de Talibaan. In totaal legden de fundamentalistische strijders vorig jaar duizenden van deze explosieven langs de weg. Ze veroorzaakten een derde van alle slachtoffers.

Maar de VN wezen er ook op dat de groeiende aantallen slachtoffers zijn te wijten aan het feit dat de gewelddadigheden zich steeds vaker afspelen in de omgeving van gewone burgers.