Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

4G en de coax-hoax

Nederland maakt kennis met 4G, de mobiele netwerken die extra snelle dataoverdracht mogelijk maken. In de propvolle Nederlandse ether levert dat mogelijk storingen op bij de coax-kabel naar je tv. Vanmorgen riep de NOS dat uit tot groot nieuws. Kabeldrama of is er sprake van een coax-hoax?

Wat is er aan de hand? 

De NOS brengt naar aanleiding van individuele klachten in Veendam en Harderwijk het bericht dat 4G-signalen het tv-netwerk kunnen verstoren. De reden: 4G gebruikt frequenties rondom de 800 MHz, en dat kan bij slecht beschermde coax-kabels interfereren (‘instralen’) op het tv-signaal. Het probleem is al enkele jaren bekend. Agentschap Telecom (AT) en Universiteit Twente stelden in 2010 al dat er gemiddeld zeven keer per jaar, per kabelaansluiting, storing zou kunnen optreden bij zowel analoge als digitale tv’s. Goede pluggen en kabels voorkomen het probleem, voor een paar tientjes.

De 800 MHz-wijzigingen zijn ingrijpender voor bandjes en bedrijven die draadloze microfoons gebruiken: per 1 januari 2013 moest het frequentiebereik van die apparatuur aangepast zijn. Ook Digitenne, digitale tv via de ether, raakte zijn plek op 800 MHz kwijt. Het 800 MHz-spectrum is in trek omdat de lage frequentie goed geschikt is voor ontvangst binnenshuis.

Wat doen kabelmaatschappijen eraan?

In 2011 sloten kabelmaatschappijen een convenant met mobiele aanbieders. De kabelaars moeten hun klanten wijzen op het gebruik van betere kabels en ze in geval van storingen een goede kabel geven. Daarnaast proberen de kabelmaatschappijen het aantal analoge zenders in de kanalen 65 - 70 te verminderen - het storingsgevoelige gebied. Kabelaars zijn daar doorgaans voorzichtig mee; ze vinden het niet klantvriendelijk om zenders onnodig om te gooien. Zenders wijzigen is op een digitale settop-box vaak minder bewerkelijk. Tegelijkertijd moeten mobiele aanbieders moeten hun 4G-klanten waarschuwen dat de 800 MHz-band storingen kan veroorzaken op slecht beschermde kabels. Ze waarschuwen kabelaars drie maanden van tevoren als er een 4G-zendmast in gebruik wordt genomen en promoten het gebruik van wifi binnenshuis. Er is een geschillencommissie in het leven geroepen voor die gevallen waar kabelaars en telecomproviders er onderling niet uitkomen. Die commissie is tot nu toe nooit ingeschakeld.

Kabelaars mogen volgens het convenant geen negatieve reclame maken over mogelijke storingen van 4G-netwerken.

Partijen en de aan hen gelieerde ondernemingen zien af van reclame-uitingen respectievelijk wervingsacties onder consumenten, waarbij verwezen wordt naar verstoring van de dienstverlening via de coax-kabel die consumenten kunnen ondervinden als gevolg van het gebruik van elektronische communicatiediensten via de 800 MHz-band.

Waarom doen de klachten zich voor in Harderwijk en Veendam?

KPN biedt 4G in ruim 80 procent van Nederland, Vodafone dekt de Randstad en breidt uit, T-Mobile en Tele2 volgen nog. De grote kabelmaatschappijen hebben dus al ervaring met 4G in hun gebied en pasten hun zenderindeling preventief aan. In Harderwijk en Veendam zitten kleine lokale kabelnetten die net met de 4G-zendmasten te maken krijgen. Het aantal klachten valt tot nu toe mee. UPC moest het analoge signaal van TV Rijnmond in Rotterdam aanpassen, en er waren klachten over TV West bij Ziggo. Klagers krijgen een nieuwe coax-kabel opgestuurd.  Ziggo en UPC hebben overigens zelf ook 4G-spectrum ingehuurd, maar op de hogere 2,6 GHz frequentie. Die stoort niet op tv-zenders.

Waarom komt NOS nu met dit nieuws?

Het is klein kabelleed dat groot gebracht wordt. Onderwerpen als tv-storingen staan ‘dicht bij de consument’. Zeker tijdens de Olympische Winterspelen, als er overuren gedraaid worden door de tv-kijkende sportliefhebber. Voor kabelmaatschappijen geldt: tijdens veelbekeken sportevenementen is elke storing er een te veel. De kabelaars zijn dan ook niet erg gelukkig met het verhaal. Zo zou de suggestie gewekt kunnen worden dat de kwaliteit van kabel-tv overal in Nederland wankel is. Terwijl het probleem hoogstwaarschijnlijk met een nieuw kabeltje verholpen is.