Zwitsers stemmen in referendum voor quotum voor migranten

De stemmen worden geteld bij een stemloket in Genève.
De stemmen worden geteld bij een stemloket in Genève. Foto AP / Anja Niedringhaus

Een meerderheid van de Zwitserse bevolking heeft vandaag gestemd voor het instellen van een quotum voor het aantal migranten dat het land kan binnenkomen. Dat is de uitkomst van het referendum over de kwestie, meldt persbureau AP. Als het quotum wordt ingevoerd, kan dat de band met de Europese Unie ernstig schaden.

Voorstanders van de immigratielimiet lijken met een nipt verschil een meerderheid te vormen. Volgens de Zwitserse tv-zender SRF heeft 50,5 procent voor gestemd en 49,5 procent tegen. Vooral in de delen van Zwitserland waar Duits en Italiaans wordt gesproken was veel steun voor het immigrantenquotum.

Quotum vooral gericht op EU-burgers

De Zwitserse regering en de meeste oppositiepartijen zijn tegen het instellen van het quotum. Zij vrezen dat de maatregel de Zwitserse economie en de relatie met de EU zal schaden. Het quotum is mogelijk in strijd met de afspraken met de EU.

Zwitserland heeft nu 8 miljoen inwoners, van wie bijna een kwart niet is geboren in Zwitserland. Elk jaar groeit de bevolking met 80.000 mensen, van wie driekwart EU-burgers.

Vrij personenverkeer

Als Zwitserland quota op het aantal immigranten instelt, zet het zijn toegang tot de Europese interne markt op het spel, legde onze correspondent Caroline de Gruyter deze week uit in NRC Handelsblad (€):

“Het land is ingesloten door EU-landen, maar is zelf geen lid. Daarom heeft het sinds 2002 bilaterale verdragen met de EU waarbij Zwitserse bedrijven vrij mogen opereren in de EU. Dat legt ze geen windeieren: de EU is hun grootste handelspartner. Vorig jaar verkochten ze er voor 97 miljard euro aan producten. In ruil moet Zwitserland wel de grondregels aanvaarden, waaronder vrij personenverkeer. In de verdragen staat een ‘guillotinebepaling’: als één partij één afspraak opzegt, kan de andere partij alle andere afspraken opschorten.”

Het referendum was het initiatief van de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). De vraag is of nu het hek van de dam is in Europa. Want ook Groot-Brittannië - dat overigens wel lid is van de EU - wil al langer de immigratie beperken.

De Europese Commissie heeft via het Griekse voorzitterschap bekendgemaakt teleurgesteld te zijn in de uitkomst van het Zwitserse referendum.

Twitter avatar gr2014eu Greek EU Presidency The #gr2014eu regrets the Swiss vote result-#immigration #quotas are agst #freemovement bn #EU & #Switzerland #CHvote http://t.co/RRtmDwe4JS

De EU gaat uitzoeken wat de consequenties zijn van het referendum, zo is te lezen in een verklaring.

The EU will have to examine the implications of the outcome of the vote and is ready to work with the Swiss Government in order to find ways to tackle the issues arising therefrom.