Zuidoosten Australië geteisterd door bosbranden

Australische brandweermannen bij een bosbrand, eerder deze week.
Australische brandweermannen bij een bosbrand, eerder deze week. Foto Reuters / DFES

Opnieuw wordt het zuidoosten van Australië geteisterd door bosbranden. Op 37 verschillende plekken in de staat Victoria woedt er brand. Huizen zijn verwoest en een brandweerman is gewond geraakt. Ook de staat New South Wales heeft last van bosbranden.

Bosbranden komen regelmatig voor in Australië, waar de temperatuur op sommige plekken op dit moment boven de veertig graden Celsius ligt, maar volgens de autoriteiten zijn de omstandigheden nu extreem slecht. Harde wind zorgt ervoor dat het vuur zich snel verspreidt en blusvliegtuigen niet kunnen opstijgen. In 2009 kwamen op één dag 173 mensen om het leven en werden tweeduizend huizen verbrand bij soortgelijke branden.

Twitter avatar MFB_NEWS MFB “This is the most serious fire day we’ve had in the state in five years” - Fire Services Commissioner Craig Lapsley. #vicfires

De brandhaarden in Australië.

De bosbranden hebben er ook voor gezorgd dat de laatste etappe van de Herald Sun Tour niet door is gegaan. De veiligheid van de renners en de toeschouwers kon niet gegarandeerd worden als ook in het gebied waar de koers zou plaatsvinden brand uit zou breken. Simon Clarke was na de voorlaatste etappe zaterdag de leider. De Australiër van Orica-Greenedge werd dus uitgeroepen tot winnaar van de koers.