Waxinelichthoudergooier stapt uit Nijmeegse Piratenpartij

Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, is uit het bestuur van de Piratenpartij in Nijmegen gestapt. Lensink doet met een eigen lijst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Dat heeft voorzitter van de Piratenpartij Dirk Poot vandaag gezegd.

De Piratenpartij in het Haagse Café Leopold tijdens voorbereidingen voor de presentatie van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
De Piratenpartij in het Haagse Café Leopold tijdens voorbereidingen voor de presentatie van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Foto ANP / Jerry Lampen

Erwin Lensink, die landelijk bekend werd als de “waxinelichthoudergooier”, is uit het bestuur van de Piratenpartij in Nijmegen gestapt. Dat meldt persbureau Novum op gezag van de voorzitter van de Piratenpartij, Dirk Poot. Lensink gaat met een eigen lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen.

Het bestuur van de partij was boos omdat Lensink zich op eigen houtje in Nijmegen namens de partij had ingeschreven als lijsttrekker voor de verkiezingen van 19 maart. Het bestuur was niet gediend van de soloactie en heeft vandaag met Lensink overlegd. Poot:

“Hij is denk ik iets te enthousiast geweest.”

Piratenpartij stond opeens op lijst twaalf

De Piratenpartij was niet van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Poot was dan ook verrast toen hij gisteren te horen kreeg dat de partij toch was aangemeld. “We bleken op lijst twaalf te staan.” De partij doet maar in een paar gemeenten mee aan de verkiezingen.

“We concentreren ons vooral op de Europese verkiezingen.”

Prinsjesdag 2010

Lensink gooide op Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets met daarin toenmalig koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Hij wilde naar eigen zeggen aandacht vragen voor de manier waarop hij door justitie was behandeld na de ‘verdachte’ dood van zijn moeder. Ook wilde L. dat een rechter zijn bewering dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit zou toetsen.

Lensink werd voor zijn actie veroordeeld tot vijf maanden cel. Hij heeft bijna twee jaar in voorarrest gezeten. Eind november werd hij opgepakt in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hij had daar wegens een gebiedsverbod niet mogen komen en kreeg een boete van tweehonderd euro.