Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Waarom deze gezonde giraffe dood moest

Twintigduizend handtekeningen of niet: giraffe Marius moest dood. Het gezonde dier werd vandaag afgemaakt om inteelt te voorkomen. Daarna werd hij aan de leeuwen gevoerd. Het publiek kon meekijken terwijl hij in stukken werd gesneden. Met als resultaat: ophef alom.

Marius ligt klaar om ontleed te worden.
Marius ligt klaar om ontleed te worden. Foto AP / Peter Hove Olesen

Twintigduizend handtekeningen of niet: giraffe Marius moest dood. Het gezonde dier werd vandaag in de dierentuin van Kopenhagen afgemaakt om inteelt te voorkomen. Daarna werd hij aan de leeuwen gevoerd. Het publiek kon meekijken terwijl hij in stukken werd gesneden. Met als resultaat: ophef alom.

Je zou haast denken dat het om een veel te vroege en smakeloze 1 aprilgrap gaat, maar het schijnt echt waar te zijn: de ontleding van Marius was live te volgen. En er waren camera’s bij (let op: de beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren).De dierentuin laat in een verklaring op de site weten dat de euthanasie op Marius noodzakelijk was. In het fokprogramma van de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) waar ook de zoo van Kopenhagen lid van is, zouden al veel giraffes met dezelfde genen zijn. Als Marius zich zou voortplanten, zou dit inteelt tot gevolg kunnen hebben. De EAZA, die gevestigd is in Amsterdam, adviseerde daarom Marius af te maken.

Het karkas van Marius werd gevoerd aan de leeuwen in de dierentuin. Foto AP / Rasmus Flindt Pedersen

Met de dood van Marius had de dierentuin dus een hoger doel voor ogen: een gezonde toekomstige giraffebevolking in Europese dierentuinen. Waren anticonceptiemiddelen of castratie dan geen optie? Nee, schrijft de dierentuin, want de beesten moeten hun natuurlijke voortplantingsgedrag houden.

“Contraceptives have a number of unwanted side effects on the internal organs and we would therefore apply a poorer animal welfare if we did not euthanize.”

Het is bovendien tegen de regels van de EAZA om beesten uit de dierentuin te verkopen (zelfs al had een individu een half miljoen euro geboden). Vrijlaten was ook geen optie: “Je kunt niet zomaar dieren ‘vrijlaten’ als er geen kans op overleving is.”

Toch is het voor velen moeilijk te geloven dat de dood van Marius de meest diervriendelijke optie was. Waarom werd hij bijvoorbeeld in stukken gesneden en gevoerd voor een publiek van jonge kinderen? Ook daar heeft woordvoerder Tobias Stenbaek Bro een antwoord op. Kinderen konden direct in aanraking komen met belangrijke wetenschappelijke kennis over dieren, zei hij tegenover persbureau AP:

“Ik ben trots, omdat ik vind dat we kinderen een enorm inzicht hebben gegeven in de anatomie van een giraffe. Informatie die ze niet hadden gekregen als ze gewoon naar een foto van een giraffe hadden gekeken.”