Verrassende Mayer wint afdaling, favorieten falen op koningsnummer

Matthias Mayer vliegt door de lucht tijdens zijn gouden afdaling.
Matthias Mayer vliegt door de lucht tijdens zijn gouden afdaling. AFP / Olivier Morin

De Oostenrijkse skiër Matthias Mayer heeft vanochtend goud gewonnen op de olympische afdaling. De 23-jarige, die nog nooit een wereldbekerwedstrijd won, zette een tijd van 2.06,23 minuten neer op de piste in Roza Choetor. Op die tijd beet iedereen zijn tanden stuk.

Zilver was er voor Christoph Innerhofer uit Italië die zes honderdsten toegaf. De Noor Kjetil Jansrud strandde op een tiende en won brons.

Falende favorieten

Opvallend was dat de favorieten faalde. Bode Miller, die in de trainingen steeds bij de rapsten behoorde, was in het bovenste deel razendsnel. Hij raakte echter een poortje en verloor daarbij veel snelheid. De Amerikaan eindigde als achtste. Aksel Lund Svindal uit Noorwegen bleef langer in de buurt van de tijd van Mayer. Op het onderste deel leverde hij echter veel in en hij werd vierde.

Regerend kampioen Didier Defago kon ook niet in de buurt van het podium komen. Hij was bij de eerste twee doorkomsten sneller dan Mayer, maar in het middenstuk verloor hij veel tijd. De Zwitser gaf ruim anderhalve seconde toe en werd veertiende.

Met zijn medaille zet Mayer een familietraditie voor. Zijn vader Helmut Mayer pakte in 1988 in Calgary een zilveren plak op de Super-G. (Novum)