Spoorboekje Sotsji dag 2: maakt Wüst het gouden weekend compleet?

Ireen Wüst en Gerard Kemkers in de Adler Arena, waar het vanmiddag moet gaan gebeuren.
Ireen Wüst en Gerard Kemkers in de Adler Arena, waar het vanmiddag moet gaan gebeuren. ANP / Jerry Lampen

Op nrc.nl elke dag van de Winterspelen een vooruitblik op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag natuurlijk Ireen Wüst maar ook actie op de ski-afdaling.

Tsja, die Wüst. In de luwte van de oranje ‘treble’ gisteren bij de 5 kilometer voor de mannen bereidde de Brabantse zich voor op haar race. Ze lijkt superzeker van haar zaak, vol zelfvertrouwen. Want de deceptie van Vancouver 2010 moet aan gort geschaatst worden.

De concurrenten: Sáblikova en Pechstein

Toen, op de Richmond Olympic Oval, stond ze bij de 3 kilometer als titelverdedigster aan de start. Vier jaar eerder had ze als broekie plots met het goud in haar handen gestaan. Maar in Vancouver werd ze slechts zevende en ging het ‘spinnetje’ Martina Sábliková er met ’t goud vandoor. Vandaag moet dat worden rechtgezet.

Wüst is regerend wereldkampioen op de 3.000 meter en was op het afgelopen EK allround oppermachtig op die afstand. Sábliková en ook de oude rot Claudia Pechstein - de andere concurrente - kregen behoorlijk het nakijken. Nu is er rust en zelfvertrouwen:

De loting verliep gisteren helemaal volgens het boekje van Wüst. Ze hoeft pas in de voorlaatste rit in actie te komen - na Sáblikova en Pechstein. Wüst neemt het op tegen Shiho Ishizawa uit Japan, de andere Nederlandse deelneemsters Antoinette de Jong en Anouk van der Weijden rijden in respectievelijk de laatste en achtste van in totaal veertien ritten.

De drie kilometer begint om 12.30 uur Nederlandse tijd. De Japanse Shoko Fujimura en de Russische Jekaterina Sjichova bijten het spits af.

Redt Cheryl Maas het vege lijf?

De 29-jarige snowboardster was een van de eersten die tijdens deze Spelen in actie kwam. Donderdag, nog vóór Sotsji officieel de uit de kluiten gewassen strandtenten opende, greep de Brabantse naast directe kwalificatie op het nieuwe onderdeel slopestyle.

Volgens de kenner deed ze te moeilijk en had ze door ‘normaal’ te doen gewoon de finale gehaald. Volgens Maas zelf was de baan te snel, had ze te weinig kunnen oefenen en was haar board niet optimaal voorbereid op het snelle parcours. Hoe dan ook: vanochtend in alle vroegte (07.30 uur) heeft ze de kans om via de halve finales alsnog een plek in de finale (10.15 uur) te bemachtigen.

Met 120 km/u naar beneden

Het koningsnummer van het alpinetoernooi? Voor veel liefhebbers bestaat daarover geen twijfel: de afdaling is hét evenement. Twee latten, twee stokken (voor spek en bonen) en één man die de weg van de minste weerstand zoeken op een weinig vergevingsgezinde piste. Vroeg opstaan want het begint al om 08.00 uur.

De snelheden lopen op tot soms boven de 120 per uur. Absolute toppers en daarmee favorieten voor het goud zijn de Noors Aksel Lund Svindal en de Amerikanen Bode Miller en Ted Ligety. In Vancouver waren die eerste twee goed voor zilver en brons. Let verder op de namen Patrick Kueng, Adrien Theaux en Erik Guay. Christof Innerhofer en regerend kampioen Didier Défago kunnen voor een verrassing zorgen.

En dan verder nog vandaag

De mannenteams die gaan kunstschaatsen strijden om medailles. Verder gaat het bij schansspringen (M), biatlon (V), langlaufen en rodelen ook om eremetaal. De laatste actie van de dag vindt plaats op de (normale) schans, tot ongeveer 20.15 uur.