Presentatie van ongekuiste versie Nymphomaniac 1 was rare boel

Gisteren werd tijdens de Berlinale in Berlijn de ongecensureerde versie van Lars von Triers Nymphomaniac 1 gepresenteerd. Terwijl de regisseur zelf zich stil hield, zorgde de getroebleerde acteur Shia LaBeouf voor de nodige verwarring met zijn rare optreden. Hij citeerde een haiku alvorens van het podium te verdwijnen.

Von Trier met acteurs Uma Thurman, Christian Slater, Stellan Skarsgard, Stacy Martin en Shia LaBeouf.
Von Trier met acteurs Uma Thurman, Christian Slater, Stellan Skarsgard, Stacy Martin en Shia LaBeouf. Foto AFP / Johannes Eisele

De Amerikaanse acteur Shia LaBeouf heeft gisteren tijdens de persconferentie bij de directors cut van Nymphomaniac 1 schandaalcorvee gedaan voor de Deense regisseur Lars von Trier. De acteur, kauwgomkauwend en met vechtpetje op, wachtte op de eerste vraag, om vervolgens na de haiku “the seagulls follow the trawler because they believe sardines will fall out of them” te vertrekken.

Met dit niet helemaal correct geplagieerde citaat van de Franse voetballer Eric Cantona uit 1995 - hij moest indertijd de pers te woord staan nadat hij een supporter van Chrystal Palace met een karatetrap had geveld - zette LaBeouf zijn vete met de hele wereld voort (bekijk hier de persconferentie, met de haiku op 27:57 minuten).

Von Trier zweeg, maar T-shirt sprak boekdelen

Terwijl de acteur die we graag horen zwijgen sprak, zweeg de regisseur die we graag horen praten. Lars von Trier zelf volhardde gisteren in zijn zwijggelofte van 2011: hij paradeerde slechts in T-shirt met opdruk “persona non grata: official selection” voor de camera’s. Dat is een verwijzing naar zijn pariastatus in Cannes, waar hij sinds en paar onhandige uitspraken over nazi’s en Hitler in 2011 niet langer welkom is. Voor Van Trier, wiens loopbaan verstrengeld is met Cannes, was dat een zeer pijnlijk moment.

Von Triers T-shirt:

Von Trier showt zijn T-shirt net voor aanvang van “Nymphomaniac Volume I (Long Version)” tijdens het 64e Berlinale Film Festival in Berlijn. Foto AFP / Johannes Eisele

Kan Cannes nog komen?

Zijn Nymphomaniac-tweeluik ging in december in première in Kopenhagen; zijn huidige aanwezigheid op de Berlinale kan een dreigement zijn dat de Deen voortaan zijn bakens naar andere filmfestivals verzet. Of maakt Cannes in mei alles goed met een galavoorstelling van de director cut van Nymphomaniac 2, zoals velen verwachten? Daarover wilde Von Triers producer Louise Vesth zich niet uitspreken in Berlijn, behalve een cryptisch “u zag Lars’ T-shirt”.

Bekijk hieronder een trailer van Nymphomaniac:

Ongecensureerde versie

De lange versie van Nymphomaniac 1 die op de Berlinale draait, verschilde overigens niet dramatisch van deel 1. De seksuele opvoeding van nymfomane Joe werd verluchtigd met twee expliciete penetraties en een ejaculatie, het doodsbed van haar vader was langer en pijnlijker, en haar gesprekspartner, de kuise Seligman, had wat extra uitweidingen over helikopters en het schudden van handen. Iets dieper, rustiger en explicieter, deze versie, en nog iets beter.

De uitspraak van Shia LaBeouf na afloop lijkt onderdeel van een langer mediaproject. De Transformers-ster profileert zich na zijn jeugdjaren bij Disney al sinds 2005 als querulant met arrestaties wegens vechtpartijen, dreigementen en auto-ongelukken. Op 17 december zette hij een korte film op internet, waarna striptekenaar Dan Clowes hem betichtte van plagiaat. LaBeouf reageerde met een serie escalerende twitterexcuses, die stuk voor stuk plagiaat bleken van andere openbare excuses. Tenslotte huurde hij een reclamevliegtuig in om ‘I am Sorry Dan Clowes’ in de lucht boven Hollywood te schilderen.

Toen dat alom als wrokkig en horkerig werd opgevat, niet als hip postmodernisme, kondigde LaBeouf aan met twitteren te stoppen. Nu tweet hij dagelijks “I am not famous anymore”.

Twitter avatar thecampaignbook Shia LaBeouf I AM NOT FAMOUS ANYMORE

Met zijn Cantona-imitatie zet hij in Berlijn zijn impopulaire performance toch nog even voort. LaBeouf speelt in Nymphomaniac Jerôme, de grote liefde van nymfomane Joe.

Shia LaBeouf arriveert met een zak over zijn hoofd bij de screening van “Nymphomaniac Volume I (Long Version)” in Berlijn. Foto AFP / Patrik Stollarz