Russische overheid vindt Canadese bobsleeër maar een homo

Justin Kripps.
Justin Kripps. AFP / Christof Stache

Er zijn bij deze Spelen meer openlijk homoseksuele sporters dan ooit, maar de Canadese bobsleeër Justin Kripps behoort daar niet bij. De Russische overheid denkt daar anders over.

Kripps wilde zijn fans en familie via zijn persoonlijke website op de hoogte houden van zijn verrichtingen in Sotsji, maar kwam er tot zijn grote verbazing achter dat de site vanuit Rusland onbereikbaar was. De website “voldoet niet aan de Russische wetgeving”, zo staat er te lezen op de foto die Kripps op zijn twitterpagina plaatste:

Aanleiding zou een foto van Kripps en zijn teamgenoten van de Canadese viermansbob zijn. Daarop staan ze, slechts getooid in strakke boxers, in hun bobslee. De foto werd genomen vlak nadat de vier bobbers, die in Sotsji kans maken op een medaille, waren gewogen voorafgaand aan een wedstrijd. In het bobsleeën zijn de gewichten van de sporters aan strenge regels gebonden om competitievervalsing te voorkomen. Wie zwaarder is gaat immers sneller naar beneden. Het maximale toegestane gewicht voor de viermansbob is 635 kilo voor de bobslee en de vier sporters samen.

De strenge antihomo-wetgeving laat blijkbaar geen foto’s van halfnaakte gespierde mannen toe. Eerder plaatste de Kripps een link naar een filmpje van het Canadese instituut voor Diversiteit met de boodschap dat hij het grappig vond. Voor de Russen was dat blijkbaar teveel van het goede. Oordeel zelf hier hoe homoseksueel de foto is.

Sportredacteur Sam de Voogt schrijft elke dag van de Olympische Spelen een stukje over het kleine, maar opmerkelijke nieuws uit Sotsji.