‘Rekening waterschappen steeds meer bij burger’

De rekening voor de waterschappen komt steeds meer terecht bij de burgers en minder bij boeren. Dat blijkt uit onderzoek van instituut Coelo dat Nieuwsuur vandaag naar buiten heeft gebracht. Boeren blijken sinds 2000 65 miljoen euro minder te betalen aan waterschapslasten, terwijl de rekening voor burgers is gestegen met 650 miljoen euro.

Een affiche voor de waterschapsverkiezingen van 2008 in Santpoort.
Een affiche voor de waterschapsverkiezingen van 2008 in Santpoort. Foto ANP / Koen Suyk

De rekening voor de waterschappen komt steeds meer terecht bij burgers en minder bij boeren. Dat blijkt uit onderzoek van instituut Coelo dat Nieuwsuur vandaag naar buiten heeft gebracht.

De 24 waterschappen die ons land rijk is, zijn onder meer verantwoordelijk voor veilige dijken en waterzuivering. Kosten: 2,5 miljard euro per jaar. Nu blijkt dat sinds 2000 een lastenverschuiving gaande is. Boeren betalen nu 65 miljoen euro minder aan waterschapslasten dan toen, terwijl de rekening voor burgers is gestegen met 650 miljoen euro.

Gros van kosten watersysteem voor burgers

Dit komt onder meer door de kosten - 1,3 miljard euro - voor het beheer van het watersysteem, zoals dijkversterkingen en ecologische plannen. Zo’n 90 procent daarvan wordt betaald door de burgers en 10 procent door boeren. In 2000 ging het nog om een aandeel van respectievelijk 70 en 30 procent.

Onderzoeker Corine Hoeben van Coelo zei tegenover Nieuwsuur dat boeren succesvol hebben gelobbyd voor de lastenverlaging.

“De waterschappen zeggen dat ze meer zijn gaan doen voor de stedelijke gebieden en dat huishoudens dus meer moeten gaan betalen, maar ik heb nooit cijfers gezien die dat onderbouwen.”

De fracties van D66 en SP willen in de Tweede Kamer opheldering van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De PvdA laat weten dat de boeren evenredig mee moeten betalen aan de kosten.