Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tentoonstellingen

Organisatie Sotsji: het ligt aan jullie, niet aan ons

Russische ordetroepen patrouilleren bij het Rosa Khutor skiresort in Krasnaya Polyana.
Russische ordetroepen patrouilleren bij het Rosa Khutor skiresort in Krasnaya Polyana. AP / Christophe Ena

Ja, ze geven toe dat 10 procent van de kaarthouders voor de diverse evenementen gisteren het door hun beoogde schouwspel misten. Maar dat lag niet aan de beveiliging; die toeschouwers kwamen gewoon zelf te laat, aldus de organisatie in Sotsji.

Reuters meldt dat op de eerste echte dag van de Winterspelen 92 procent van de kaartjes waren verkocht. Maar 81 procent van de kaarthouders verscheen op tijd voor het evenement waarvoor ze kaarten hadden gekocht. Woordvoerder Alexandra Kosterina van de organisatie:

“Zeker, ons programma zit dicht op elkaar, maar een hoop mensen moeten zich realiseren hoe lang ze moeten reizen naar hun evenement. We hebben wat problemen met de Russische mentaliteit. Ze komen graag op het nippertje aan. We proberen mensen erop te wijzen dat ze vroegtijdig komen. We werken eraan onze communicatie te verbeteren. Ja, veel mensen kwamen gisteren te laat.”

Fans van de Winterspelen moeten door strenge veiligheidscontroles. Ze worden enkele keren gecheckt alvorens doorgang wordt verleend tot de tribunes, zeker bij de onderdelen in de bergen. Er heerst angst voor aanslagen van islamitische militanten uit de noordelijke Kaukasus.